‘Boyz n the Hood’-regisseur John Singleton (51) overleden

John Singleton (1968-2019) Filmmaker

Singleton overleed aan de gevolgen van een beroerte. Zijn bekendste film Boyz n the Hood ging over leven in de getto’s van Los Angeles

John Singleton in februari dit jaar.
John Singleton in februari dit jaar. Foto Etienne Laurent/EPA

De Amerikaanse filmmaker John Singleton is maandag op 51-jarige leeftijd overleden. Singleton, bekend van de film Boyz n the Hood (1991), overleed aan de gevolgen van een beroerte die hij twee weken geleden kreeg, zo maakte zijn familie bekend.

Boyz n the Hood, een portret van jonge zwarte Amerikanen die opgroeien in gewelddadige wijken in Los Angeles, leverde Singleton een Oscar-nominatie op voor beste regie in 1992. Singleton was de eerste zwarte Amerikaan die genomineerd werd voor de prijs.

Singleton, destijds 24, was ook de jongste regisseur ooit die meedong naar de prijs, die dat jaar naar regisseur Jonathan Demme (The Silence of the Lambs) ging.

Ook het door Singleton geschreven scenario werd genomineerd voor een Academy Award. Die prijs werd dat jaar gewonnen door Callie Khouri voor Thelma & Louise.

Boyz n the Hood was een commercieel succes en werd door critici geprezen. De film werd in 2002 opgenomen in het filmarchief van de Verenigde Staten. Singletons debuut werd toen door de Library of Congress, de nationale bibliotheek dat het archief beheert, omschreven als „een innovatieve blik op het leven en de moeilijke keuzes waar kinderen die in South Central Los Angeles opgroeien voor staan”.

Singleton, die een filmopleiding aan de University of Southern California afrondde, regisseerde onder meer een Fast and the Furious-film in 2003 en maakte in 2000 een remake van Shaft, met Samuel L. Jackson in de hoofdrol. Hij werkte veel samen met rappers, onder wie Ice Cube en Tupac Shakur. Hij trouwde twee keer en had vijf kinderen.

Latere films van zijn hand, waaronder Rosewood (1997) en Four Brothers met Mark Wahlberg (2005), evenaarden het succes van zijn debuut niet.

Op sociale media hebben verschillende sterren hun eer betoond aan Singleton.

Reacties

Zo schreef zangeres Janet Jackson, die in zijn film Poetic Justice speelde, op Instagram: „Je gaf me mijn eerste filmrol, mijn eerste Oscar-nominatie en zo veel meer. Dank je voor alles wat je de wereld door je werk hebt gegeven en alles wat je voor de zwarte cultuur, vrouwen en jonge filmmakers hebt gedaan. Ik zal je missen John. Ik gedenk je familie in mijn gebeden.”

Rapper Ice Cube, tevens ster in de film Boyz n the Hood, bracht een verklaring uit met de tekst: „Dank dat je mijn vriend was, broeder en mentor was gedurende 30 jaren. Dank dat je in me geloofde toen ik onzeker over mezelf was. Je passie om onze verhalen te vertellen vanuit ons gezichtspunt was meer dan een obsessie, het was het doel van je leven.”

Collega-filmregisseur Spike Lee liet op Instagram ook van zich horen: „Met zijn passie, zijn hart, de manier waarop hij over zijn liefde voor cinema en zwarte mensen sprak, kon ik zien dat John het waar zou maken. En dat deed hij. Vanaf dag een.”

Komiek en collegaregisseur Jordan Peele schreef op Twitter: „John was een dappere kunstenaar en waarlijk een bron van inspiratie. Zijn visie veranderde alles.”