Atlete Semenya verliest beroep bij sporttribunaal om hormoonkwestie

Volgens atletiekfederatie IAAF heeft de atlete een te hoge testosteronspiegel om mee te mogen doen aan wedstrijden voor vrouwen.

De Zuid-Afrikaanse atlete Semenya.
De Zuid-Afrikaanse atlete Semenya. Foto Mark Schiefelbein/AP

De Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya moet toch hormoontherapie volgen om haar testosteronspiegel te verlagen als ze wil blijven deelnemen aan wedstrijden voor vrouwen. Dat blijkt woensdag uit de uitspraak in hoger beroep van sporttribunaal CAS in een zaak die de 28-jarige Semenya had aangespannen tegen de internationale atletiekfederatie IAAF.

Het oordeel van het driekoppige panel van het CAS was genuanceerd. Aan de ene kant oordeelden de drie rechters dat de regels van de IAAF voor vrouwen met een hoge testosteronspiegel „discriminatoir” zijn. Maar „zulke discriminatie is nodig, redelijk en proportioneel om het door de IAAF gestelde doel te bereiken om de integriteit van atletiek voor vrouwen te bewaken”.

Toch had het CAS de nodige bezwaren tegen de IAAF-regels, en spoort het de federatie aan die opmerkingen in acht te nemen. In de toekomst moet de IAAF haar reglementen mogelijk aanpassen, vinden de rechters.

De atletiekfederatie beweert dat Semenya oneerlijk voordeel heeft in wedstrijden tussen de 400 en 1.500 meter. Het CAS oordeelt dat de IAAF atleten als Semenya alleen mag uitsluiten in wedstrijden tot 800 meter. De rechters vinden niet bewezen dat vrouwelijke sporters met een hogere testosteronspiegel voordeel hebben op de 1.500 meter. Mogelijk betekent dit dat Semenya nog wel kan meedoen aan wedstrijden van die afstand.

Dood van de vrouwensport

Er werd door velen naar de uitspraak uitgekeken, die naar verwachting grote gevolgen heeft voor vrouwensporten. Langeafstandsloper Paula Radcliff zei begin vorige week dat als Semenya de zaak zou winnen, dit de dood van de vrouwensport zou kunnen betekenen.

Lees ook dit profiel van Semenya: ‘She’s a girl. Punt.’

Het CAS zou in eerste instantie eind maart al uitspraak doen in de veelbesproken zaak, maar het had meer tijd nodig om tot een oordeel te komen. Volgens persbureau AP is nog een beroep mogelijk bij het Zwitserse hooggerechtshof in Lausanne. Het komt niet vaak voor dat die een beslissing van het CAS herziet.

Semenya twitterde kort na de uitspraak een afbeelding met de tekst: „Soms is het beter te reageren door niet te reageren.”

Semenya is tweevoudig olympisch kampioene en drievoudig wereldkampioene op de 800 meter.

Luister naar NRC’s dagelijkse podcast Vandaag over atlete Caster Semenya: