Vakantievilla’s op opgespoten eilandjes Brouwersdam gaan voorlopig niet door

Bij de bouw van het Brouwerseiland in Zeeland moet meer aandacht besteed worden aan de natuur en omgeving, vonnist de Raad van State.

De zon gaat onder boven het Grevelingenmeer.
De zon gaat onder boven het Grevelingenmeer. Foto Olivier Hoslet/EPA

De Raad van State heeft een streep gezet door de vergunningen en het bestemmingsplan die de bouw van een omstreden vakantievillaproject aan de Brouwersdam mogelijk maken. Dat betekent dat het project, dat dertien kunstmatige eilandjes onder de naam Brouwerseiland omvat, voorlopig niet door kan gaan. Er is te weinig rekening gehouden met de gevolgen voor de omgeving en de natuur, oordeelde de afdeling bestuursrechtspraak dinsdag.

Brouwerseiland is een project van architect en investeerder Matthijs Zeelenberg en baggeraar Boskalis, die de eilandjes zou opspuiten. Natuurorganisaties maakten bezwaar omdat het project gevolgen zou kunnen hebben voor natuurgebieden in de omgeving. Zeilers en surfers vreesden dat de bouw gevolgen zou hebben voor de wind en de bereikbaarheid van het strand. Die zorgen zijn terecht, vonnist de Raad van State.

Natuur en omgeving

De Raad van State boog zich onder meer over het bestemmingsplan dat was aangepast. Daardoor zou er hoger gebouwd mogen worden en ook de duinen en de beplanting zouden hoger mogen worden dan was gepland. Er werd echter geen onderzoek gedaan naar de gevolgen daarvan, onder meer voor de wind in het surfgebied. Of de zeehonden die in de buurt liggen er last van zouden krijgen, bleek evenmin duidelijk. Dit was voor de Raad van State de reden om zowel het bestemmingsplan als de omgevingsvergunning te vernietigen.

Naast de zeehonden kunnen ook onder meer vogels als de fuut, aalscholver en kleine zilverreiger in het natuurgebied Grevelingen last krijgen van het project. Ze hebben het volgens de Raad van State al moeilijk in het gebied, en dreigen door het project straks ook nog minder voedsel te kunnen vinden. Het welzijn van de dieren is de reden dat ook de natuurvergunning is geschrapt. Over de gevolgen van de uitstoot van stikstof, buigt de Raad van State zich later.

Plannen

Het plan was om op een terrein van 55 hectare ruim 300 vakantievilla’s met aanlegsteiger te bouwen. Die moesten 300.000 tot 1,2 miljoen euro per stuk gaan kosten. Ook waren er plannen voor onder meer restaurants en een theatertje voor de vakantievierders. Hoewel tegen de uitspraak van de Raad van State geen beroep mogelijk is, hoeft het project nog niet definitief geschrapt te worden. Wel moeten de plannen aangepast worden en moeten er nieuwe onderzoeken gedaan worden.

Zeelenberg bouwde drie kilometer van het voorgenomen Brouwerseiland, in het nabijgelegen Ouddorp, al het luxe Punt-West Hotel & Beachresort. Ook dat project zorgde voor spanningen, bleek in 2017 uit een reconstructie door adviesbureau AT Osborne. Ook daar werd meer gebouwd dan in het originele plan stond, onder meer door tekortkomingen bij de lokale bestuurders.

Lees meer over de spanningen rond het Brouwerseiland: ‘Ibiza’ in Ouddorp toont zwak bestuur