Uitspraak

Celstraf voor ex-beveiliger Wilders wegens lekken

Faris K., ex-beveiliger van Geert Wilders, is maandag veroordeeld tot een celstraf van zeven maanden voor het lekken van informatie over onder meer de woonplaats van de PVV-leider. Ook kreeg hij van de rechtbank in Den Haag een beroepsverbod opgelegd van vijf jaar. De straf valt hoger uit dan de vijf maanden die het Openbaar Ministerie had geëist. De rechter acht een zwaardere straf nodig, omdat K. meerdere keren was gewaarschuwd geen informatie door te spelen. Hij werd ook in 2008 als agent veroordeeld voor het lekken van beroepsgeheimen.

De 37-jarige K. bekende twee weken geleden in de rechtszaal dat hij met drie vrouwen details had besproken die onder zijn geheimhoudingsplicht vielen. Hij noemde zijn gedrag „stom”. Naast de informatie over Wilders had K. ook details gedeeld over het bezoek van een dochter van de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama aan Nederland.

K., die eind februari 2017 werd gearresteerd, was binnen de organisatie die nu Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging heet verantwoordelijk voor het maken van omgevingsscans voor de beveiliging van Wilders en andere, niet nader genoemde personen. Begin dit jaar werd hij definitief ontslagen. (NRC)