Uitgeverij Mediahuis wil grootste Ierse krant overnemen

Mediahuis, ook eigenaar van NRC, heeft een bod van ruim 145 miljoen euro gedaan op de uitgeverij die eigenaar is van het dagblad Irish Independent.

Het hoofdkantoor van Mediahuis in Antwerpen.
Het hoofdkantoor van Mediahuis in Antwerpen. Foto Jonas Roosens/ANP

Irish Independent, het grootste dagblad van Ierland, komt mogelijk in handen van het Belgische Mediahuis. De uitgeverij heeft een overnamebod van 145,6 miljoen euro gedaan op mediaconcern Independent News & Media (INM), waar Irish Independent onder valt. Dat laten de bedrijven dinsdag weten. Aandeelhouders en toezichthouders moeten nog akkoord gaan met de deal.

Met de aankoop van INM zou Mediahuis in één klap de grootste speler worden op de Ierse krantenmarkt. Niet alleen de Irish Independent valt onder de INM-paraplu, maar ook de twee grootste zondagskranten van het land, Sunday Independent en Sunday World. Hetzelfde geldt voor twee landelijke tabloids en twaalf regionale weekbladen. De uitgeverij haalde in 2018 een omzet van 191 miljoen euro.

Mediahuis is momenteel al eigenaar van Nederlandse dagbladen als NRC Handelsblad, De Telegraaf en Metro. In eigen land bezit het bedrijf onder meer De Standaard, Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen. Dagelijks verkoopt Mediahuis in totaal circa 1,4 miljoen kranten, wat vorig jaar een omzet van 819 miljoen euro opleverde.

De overname moet in het derde kwartaal van dit jaar zijn afgerond. Aandelen in het bedrijf worden verhandeld op de beurs in Dublin en in Londen. Een aandeel INM kostte maandag bij het sluiten van de handel zo’n 10 cent. Mediahuis wil de aandeelhouders 10,5 cent per aandeel geven.