Trumpblog

Trump: importtarieven op 200 miljard aan Chinese goederen omhoog

Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Trump: importtarieven voor 200 miljard dollar aan Chinese goederen omhoog

President Trump zegt dat de Amerikaanse importtarieven op 200 miljard dollar (178 miljoen euro) aan Chinese goederen aanstaande vrijdag verhoogd worden. Daarmee wil hij de druk op Beijing in de voortdurende handelsoorlog tussen de twee grootmachten opvoeren. In een tweet zondag schrijft het Amerikaanse staatshoofd dat de tarieven van 10 naar 25 procent zullen gaan.

Lees ook: IMF: ‘Handelsoorlog raakt China én VS’

Een eerder aangekondigde verhoging die in maart zou ingaan besloot Trump uit te stellen omdat er vooruitgang zou zijn geboekt in de onderhandelingen tussen beide landen. Het is de bedoeling dat een Chinese delegatie woensdag naar Washington komt om tot een overeenkomst te komen.

„Een handelsovereenkomst met China komt eraan, maar te langzaam, aangezien zij proberen te heronderhandelen. Nee!”, schrijft de president. Ook dreigt Trump „binnenkort” verdere tarieven van 25 procent in te voeren op nog eens 325 miljard dollar aan Chinese goederen.

De afgelopen week zei Washington dat de onderhandelingen de goede kant op gingen. Bloomberg meldt op basis van anonieme bronnen dat het Witte Huis de laatste dagen gefrustreerd raakte omdat Beijing terug zou zijn gekomen van eerdere afspraken.

For 10 months, China has been paying Tariffs to the USA of 25% on 50 Billion Dollars of High Tech, and 10% on 200 Billion Dollars of other goods. These payments are partially responsible for our great economic results. The 10% will go up to 25% on Friday. 325 Billions Dollars....

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 5, 2019

....of additional goods sent to us by China remain untaxed, but will be shortly, at a rate of 25%. The Tariffs paid to the USA have had little impact on product cost, mostly borne by China. The Trade Deal with China continues, but too slowly, as they attempt to renegotiate. No!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 5, 2019

Trump: overleg met Poetin over nucleair akkoord met China

President Trump heeft vrijdag met zijn Russische ambtsgenoot Poetin gesproken over nieuwe nucleaire afspraken en de mogelijkheid om China bij die onderhandelingen te betrekken. Dat zei hij op Twitter. Ook spraken de twee over de politieke situatie in Venezuela en hoe Noord-Korea kan worden overtuigd zijn nucleaire wapens op te geven. Het telefoongesprek duurde meer dan een uur en was volgens Trump „zeer productief".

De enige afspraken die nu tussen Rusland en de Verenigde Staten op papier staan, zijn vastgelegd in het Start-verdrag voor intercontinentale raketten. Eind februari beëindigden de twee landen namelijk het uit de Koude Oorlog stammende INF-verdrag. In het Start-verdrag is vastgelegd dat beide landen hun nucleaire arsenalen moeten inperken, maar in februari 2021 zullen die afspraken verlopen. Verlenging met vijf jaar is mogelijk, maar dan moeten beide grootmachten akkoord gaan.

„We hebben het over een akkoord waarbij wij minder produceren en zij minder produceren, en waarbij we misschien een deel van onze enorme vuurkracht wegdoen”, aldus Trump. Volgens de Amerikaanse president zou ook China open staan voor dergelijke onderhandelingen: „We gaan het hebben over non-proliferatie en over een soort van nucleair akkoord, en ik denk dat dit zeer uitgebreid zal zijn”.

Had a long and very good conversation with President Putin of Russia. As I have always said, long before the Witch Hunt started, getting along with Russia, China, and everyone is a good thing, not a bad thing....

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 3, 2019

....We discussed Trade, Venezuela, Ukraine, North Korea, Nuclear Arms Control and even the “Russian Hoax.” Very productive talk!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 3, 2019

Trump-kandidaat voor centrale bank Moore trekt zich terug

Ook de tweede kandidaat van president Trump voor openstaande plekken in het bestuur van de Amerikaanse centrale bank, Stephen Moore, heeft zich donderdag teruggetrokken. Trump maakte het besluit van Moore bekend op Twitter.

Sinds Trump hem eind maart kandidaat stelde voor de bestuursfunctie, kwam er al de nodige kritiek op Moore. Economen zeiden dat Moore niet genoeg kennis van zaken heeft. Democratische politici wezen op beschuldigingen van belastingfraude aan zijn adres. Daarnaast doken vrouwonvriendelijke opmerkingen op die Moore ruim vijftien jaar geleden maakte.

In een brief aan Trump, getweet door New York Times-verslaggever Maggie Haberman, zegt Moore dat de kritiek „ondraaglijk” is geworden voor hem en zijn gezin. „Ik blijf luidkeels mijn steun verkondigen voor uw economische beleid", aldus Moore.

Commentator

Moore werkt als economisch commentator, maar is geen gepromoveerd econoom. Hij schreef onder meer voor CNN en The Wall Street Journal. Ook was hij campagnemedewerker van Trump en was hij verbonden aan meerdere conservatieve denktanks.

Lees meer over de kandidatuur van Moore en Cain: Trumps aanvallen eroderen de Fed

Vorige week maakte Trumps eerste Fed-kandidaat, de conservatieve zakenman en politicus Herman Cain, al bekend dat hij zich terugtrok. Hij was in opspraak geraakt wegens beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en overspel.

Stephen Moore Foto iStock

Barr verdedigt eigen versie van Ruslandonderzoek in Congres

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr verdedigde woensdagmiddag in het Congres zijn beslissingen rondom het Ruslandonderzoek van de afgelopen weken. Volgens Barr had speciaal aanklager Robert Mueller geen problemen met de manier waarop de minister het onderzoek heeft samengevat.

Eerder op woensdag berichtten Amerikaanse media dat Mueller Barr op 27 maart een boze brief heeft geschreven over diens samenvatting van het onderzoek enkele dagen eerder, weken voordat het hele rapport naar buiten kwam. Tijdens een zitting met juridische commissie van de Senaat - voor het eerst sinds een geredigeerde versie van het rapport openbaar is gemaakt - stelt Barr woensdag dat hij na de brief Mueller heeft gebeld.

De speciaal aanklager zou de minister hebben verzekerd dat het rapport door de minister niet verkeerd was neergezet. Wel zou Mueller problemen hebben met hoe media de gegeven informatie verkeerd interpreteerden. „Hij wilde dat we meer naar buiten zouden brengen om zijn overwegingen uit te leggen”, aldus de minister. „De pers zat fout, niet de brief.” Daarom wilde Mueller dat zijn rapport zo snel mogelijk openbaar zou worden gemaakt.

'Onvolledige samenvatting'

De speciaal aanklager besloot namelijk geen conclusie te trekken over de vraag of president Trump de rechtsgang heeft belemmerd tijdens het Ruslandonderzoek. Toen minister Barr vervolgens zelf besloot dat de president niet vervolgd kon worden, leidde dat in de VS tot heftige discussies. Volgens Democraten nam de minister het op voor de president, terwijl hij een onafhankelijke positie in had moeten nemen als minister van Justitie.

Inmiddels is ook de brief openbaar die Mueller heeft geschreven aan Barr over diens samenvatting van het onderzoek. Hoewel de speciaal aanklager daarin geen kritiek uit op de gegeven conclusies van de minister, was diens eerste samenvatting „onvolledig in context, aard en inhoud”.

Overigens houdt Barr vol dat hij geen samenvatting heeft geschreven van het 400 pagina's tellende Mueller-rapport, maar een „verklaring met de belangrijkste conclusies”.

BREAKING: Read Special Counsel Mueller’s letter to AG Barr: "The summary letter ... did not fully capture the context, nature, and substance of the Office's work and conclusions." pic.twitter.com/4IhNTJgKGy

— NBC News (@NBCNews) May 1, 2019

In Muellers brief staat dat de eerdere samenvatting van Barr gezorgd heeft voor „publieke verwarring over essentiële aspecten van de resultaten”. Naar verwachting zal de speciaal aanklager zelf ook in het Congres moeten verschijnen om zijn werk toe te lichten.

Lees ook: Mueller-rapport: wat niet werd weggelakt

'Mueller schreef boze brief aan Barr over onderzoeksresultaten'

Speciaal aanklager Robert Mueller heeft eind maart een boze brief gestuurd aan minister van Justitie William Barr over diens samenvatting van het Rusland-onderzoek. Dat heeft The Washington Post dinsdagnacht onthuld. Mueller zou „geagiteerd” zijn omdat volgens hem context ontbrak in de eerste berichten van Barr over Muellers onderzoeksresultaten.

Het gaat om het veelbesproken onderzoek van Mueller naar de Russische inmenging bij de presidentiële verkiezingen van de VS in 2016. Eind maart bracht Barr een samenvatting van de resultaten naar buiten, waarin hij onder meer stelde dat er geen bewijs is gevonden dat Trumps campagneteam samenwerkte met de Russen. Ook zou de president niet vervolgd kunnen worden wegens belemmering van de rechtsgang.

Deze samenvatting, die feitelijk juist is, werd door zowel Trump als veel media geduid als een volledige vrijpleiting van de president. Echter, Mueller had wel degelijk bewijs gevonden dat aantoont dat Trump grip probeerde te krijgen op het onderzoek. Of Trump daarbij ook de rechtsgang belemmerde, daarover kon hij Trump beschuldigen noch vrijspreken.

Lees ook: Mueller-rapport: wat niet werd weggelakt

Deze nuance ontbrak in de eerste samenvatting van Barr, wat volgens Mueller heeft geleid tot „publieke verwarring over kritieke onderdelen van de onderzoeksresultaten”. In de brief eist Mueller dat Barr het rapport in zijn volledigheid publiceert, wat inmiddels is gebeurd, zij het met enkele weggelakte passages.

Toen het volledige rapport, behalve de door Barr weggelakte passages, half april naar buiten kwam, werd de Republikeinse minister flink bekritiseerd door Democraten die twijfelen aan zijn onpartijdigheid. Barr moet zich deze woensdag verantwoorden voor een justitiële Senaatscommissie.

De brief die Barr eind maart stuurde naar het Congres. Foto Jon Elswick/AP

Trump klaagt banken aan om informatie financiën te beschermen

President Trump heeft samen met zijn drie oudste kinderen en de Trump Organization maandag een zaak aangespannen tegen Deutsche Bank en Capital One. Daarmee wil hij voorkomen dat de twee banken Trumps financiële gegevens delen met Democratische Congresleden die dagvaardingen hebben ingediend om inzage te krijgen in het vastgoedimperium van het Amerikaanse staatshoofd.

Twee commissies van het Huis van Afgevaardigden, waar Democraten momenteel een meerderheid hebben, hebben van meerdere bedrijven en banken informatie geëist. Deutsche Bank is al jarenlang een van de belangrijkste banken van Trump. Capital One wordt onder meer gevraagd om documenten die inzage moeten geven in de inkomsten van een hotel van Trump in Washington, schrijft persbureau Reuters.

Foto AFP

De rechtszaak loopt bij de federale rechtbank in Manhattan, New York. De dagvaardingen zouden volgens de Trumps „geen legitieme of rechtmatige doelstelling” hebben, staat in de aanklacht volgens The New York Times. „De dagvaardingen zijn bedoeld om president Donald J. Trump lastig te vallen, om te rommelen in elk aspect van zijn persoonlijke financiën. [...] Er bestaan geen gronden hiervoor behalve een politieke.”

De rechtszaak zou nodig zijn omdat snel besloten moet worden of de banken gaan luisteren naar het verzoek van de Democraten. Dat moet uiterlijk 6 mei gebeuren. Een woordvoerder van Deutsche Bank belooft tegenover The New York Times „gepaste informatie te delen voor alle geautoriseerde onderzoeken”.