Ramadan is voer voor internetmemes

Vastenhumor Jonge moslims delen online grappen om het vasten enigszins draaglijk te maken.

‘Ramadan is so close I can almost not taste it”, twitterde een moslima vorig jaar vlak voor de ramadan. Over ruim een week is het weer zover, dan begint de islamitische vastenmaand. Bij uitstek de maand waarin oude tradities gekoesterd worden, maar sinds enkele jaren ook een nieuwe traditie is gecreëerd; met de opkomst van sociale media is de ramadan namelijk ook een internetmeme geworden. Jonge moslims delen onderling grappige en herkenbare plaatjes en teksten om zo het vasten enigszins draaglijk te maken. Hieronder een kleine greep. Let the real Hunger Games begin!

Elke avond een date

De ramadan draait om zelfdiscipline en zelfbeheersing. Dat betekent niet alleen je onthouden van eten en drinken tussen zonsopgang en zonsondergang, maar ook het temperen van je lusten. Dus geen geslachtsgemeenschap, maar ook geen geflirt en gedate. En toch is de running gag dat ramadan de enige maand is waar je elke avond een ‘date’ hebt – een dadel dus, waarmee het vasten doorgaans gebroken wordt.

Ramadankapitalisme

Zoals de paaseieren in januari en de pepernoten in september al in de schappen liggen, zo vroeg lijken de potjes kikkererwten en dozen dadels in de supermarkten klaar te staan. Het moderne kapitalisme is sinds enkele jaren ook de heilige maand binnengedrongen. En zoals iemand op Twitter al opmerkte: het kapitalisme lijkt in ieder geval beter voorbereid te zijn op de ramadan dan de deelnemers zelf.

Van playboy naar prayboy

In de ramadan zet iedereen zijn beste beentje voor. Er worden meer aalmoezen gegeven, de familiebanden worden aangehaald en de moskee vaker bezocht. Er wordt dan ook niet vreemd opgekeken wanneer ook die notoire losbol tijdens de ramadan de vrome gelovige uithangt – al is het maar omdat iedereen weet dat die op Eid al-fitr (Suikerfeest) gelukkig weer de oude is.

Hittegolf

Sinds enkele jaren valt de ramadan in de warme maanden (de islam kent een maankalender, waardoor de maand elk jaar twee weken schuift). Dat betekent langere dagen vasten maar ook hittegolven trotseren. Althans, zo wordt het vaak ervaren, want deelnemers hebben het idee dat het uitgerekend in de ramadan snikheet is – Nederland als omgekeerde fata morgana.

De nieuwe maan

Het is elk jaar weer spannend; duurt de vastenmaand 29 of 30 dagen? Dat hangt dus af van de stand van de maan. Theoretisch kun je dat van tevoren vaststellen, zoals een land als Turkije dat doet, maar een deel van de islamitische wereld besluit het op de traditionele wijze te doen. Dat komt erop neer dat iemand ergens in Arabië op een berg met het blote oog de nieuwe maansikkel moet zien waar te nemen. Dat wordt door veel gelovigen in het buitenland als een arbitraire en weinig transparante bezigheid beschouwd. Maar ach, traditie hè.