Oppositie Venezuela kondigt ‘einde machtsgreep Maduro’ aan

Interim-president Juan Guaidó lijkt met steun van militairen begonnen te zijn aan een coup tegen het regime van Nicolás Maduro.

Militairen op een brug in de buurt van de luchtmachtbasis van Caracas.
Militairen op een brug in de buurt van de luchtmachtbasis van Caracas. Foto Ariana Cubillos/AP

In Venezuela heeft de oppositie dinsdag een videoboodschap verspreid waarin de zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó vanaf een luchtmachtbasis en omringd door militairen aankondigt dat „het einde van de machtsgreep is aangebroken”. Dit zou er op kunnen duiden dat een militaire coup tegen het regime van Nicolás Maduro gaande is.

De video werd gepubliceerd via het Twitter-account van de prominente oppositieleider Leopoldo López, die zelf ook in beeld is. Dit is opmerkelijk omdat López al jaren geleden door het regime onder huisarrest is geplaatst. Iets later twitterde hij „bevrijd te zijn door militairen”.

Lees ook het liveblog: Volg hier de laatste ontwikkelingen rond de couppoging in Venezuela

Maduro’s minister en vicepresident Jorge Rodríguez spreekt van „een beperkte groep verraad plegende militairen” die „een staatsgreep tegen de grondwet en de vrede” probeert te plegen, zo schrijft hij op Twitter. De rest van „de glorieuze FNAB” (het leger) zou ingrijpen tegen „deze moorddadige en extreem-rechtse putschisten”, aldus Rodríguez.

Screenshot van de video die Guaidó en López verspreidden.

Traangas bij luchtmachtbasis

Minister van Defensie Vladimir Padrino López zegt dat het leger de coup afwijst en noemt degenen die Guaidó steunen „lafaards”. „Wij zullen de constitutionele orde en de vrede in de republiek blijven beschermen”, schreef hij op Twitter. Ook heeft Diosdado Cabello, vicepresident van de Socialistische Partij, voorstanders van president Maduro opgeroepen zich te verzamelen bij het presidentiële paleis.

Antonio Tajani, de president van het Europese Parlement, sprak over een „historisch moment voor de terugkeer van democratie en de vrijheid in Venezuela”. Hij noemde de bevrijding van López „geweldig nieuws”. Een woordvoerder van de Spaanse regering waarschuwt voor bloedige taferelen. „Wij steunen een democratisch en vreedzaam proces.” Ook benadrukte zij dat Spanje Guaidó als legitieme leider beschouwt. Nederland en het Europees Parlement deden hetzelfde.

Twee leiders

Guaidó, tevens voorzitter van het door de oppositie gecontroleerde parlement, riep zich op 23 januari uit tot interim-president. Hij deed dit nadat de Venezolaanse leider Nicolás Maduro zich eerder die maand voor een nieuwe termijn had laten beëdigen. Dit deed hij op basis van frauduleus en oneerlijk verlopen verkiezingen, vorig jaar mei. Tientallen westerse landen, de Verenigde Staten voorop, erkenden daarop Guaidó als legitieme leider. Maduro bleef echter steun genieten van Rusland, China en de legertop.

Lees ook: Maduro-regime zet Guaidó onder druk met afnemen van zijn onschendbaarheid

Guaidó probeerde militairen wel te overreden over te lopen naar zijn kamp, maar tot massale deserties kwam het niet. De militairen die in de dinsdag gepubliceerde video figureren, dragen uniformen van de FNAB, het nationale leger, en de Nationale Garde, een soort oproerpolitie.