De topclubs azen nu ook op Donny van de Beek

Donny van de Beek In de schaduw van Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong beleeft ook Donny van de Beek een droomseizoen. Maakt hij straks ook een toptransfer?

Donny van de Beek was pas in november zeker van zijn plaats.
Donny van de Beek was pas in november zeker van zijn plaats. Foto Will Oliver/EPA

Donny van de Beek is geen speler die direct in het oog springt. Dat gaat ook moeilijk, wanneer je de kleedkamer deelt met misschien wel de grootste Nederlandse voetbaltalenten van dit decennium, Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong.

Toch bestaat er geen twijfel: ook Van de Beek (22) is dit seizoen een sensatie bij Ajax, dat dinsdagavond bij Tottenham Hotspur aantreedt in de halve finales van de Champions League. Hij kan het spel vanachter de bal controleren, maar scoort al even makkelijk. Hij was het die beheerst de 1-1 bij Juventus binnenschoof, de aansluitingstreffer die de opmaat vormde naar de 2-1-zege waarmee Ajax zich bij de beste vier clubs van Europa schaarde. „We moeten hiervan genieten, maar er ook alles uithalen en laten zien wat we altijd doen”, zei Van de Beek maandag.

De witblonde middenvelder flankeerde zijn trainer Erik ten Hag bij de persconferentie in het gloednieuwe stadion van de Spurs. In de zaal wemelde het van de journalisten. Zeker in vergelijking met begin dit seizoen, toen Ajax drie voorrondes moest doorkomen om überhaupt aan het hoofdtoernooi van de Champions League te mogen deelnemen.

Ajax moest zich toen nog bewijzen, en dat gold min of meer ook voor Van de Beek. Hoewel hij als allround-middenvelder op veel plekken inzetbaar is, kon Erik ten Hag hem aanvankelijk geen basisplaats garanderen. De trainer was zoekende en had op elke positie een speler die daar beter leek te passen dan de bij Ajax opgeleide Van de Beek.

Lees ook: Ajax heeft de charme, de flair, de jeugd, de lol

Sterke statistieken

Voorin ging de voorkeur veelal naar Dusan Tadic, Hakim Ziyech en Kasper Dolberg; op het middenveld naar Lasse Schöne, Frenkie de Jong en Carel Eiting. Van de Beek moest het hebben van invalbeurten. De ene keer elf, de andere keer acht of 34 minuten. Pas na de 1-7 zege bij Excelsior, in november, was hij zeker van zijn plaats. Wel kwam hij elk duel in actie, op het bekerduel bij Roda JC na.

„Er is heel veel gebeurd”, zei Van de Beek maandag, terugblikkend op de voorrondeduels bij Sturm Graz en Standard Luik. „We hebben veel stappen gemaakt. Ikzelf ben fysiek beter geworden. Heb meer wedstrijden in de benen en heb meer ervaring. Daar ligt bij mij het grote verschil ten opzichte van de eerste Europese wedstrijd van dit seizoen.”

Alleen Ziyech en Tadic leveren bij elkaar opgeteld meer doelpunten en assists dan Van de Beek, die verantwoordelijk is voor 14 goals en 11 assists. Met interesse van clubs als AS Roma, Internazionale, Manchester United en Paris Saint-Germain is de kans groot dat Ajax na Frenkie de Jong ook hem kwijtraakt. Maar dan wel tegen een fikse transfersom gezien de duur van zijn contract (juni 2022).

„We hebben iets bereikt, maar we willen meer en beter”, aldus Van de Beek. Mocht hij of een medespeler zijn dag niet hebben, zei hij, dan vangen anderen dat op. Want de kracht van dit Ajax? Teamgeest.

Dit jaar, zei zijn trainer, is voor de ploeg en alle spelers een belangrijk jaar geweest op weg naar een grote carrière. Ten Hag: „De ploeg is beter geworden door het spelen van grote wedstrijden en dat geldt ook zeker voor Donny.”