Onderzoek naar misstanden bij ProDemos

Grensoverschrijdend gedrag Een leidinggevende zou seks hebben afgedwongen bij minstens zes mannen. Op verzoek van Tweede Kamervoorzitter Arib en minister Ollongren komt er een extern onderzoek.

ProDemos geeft onder meer rondleidingen over het Binnenhof.
ProDemos geeft onder meer rondleidingen over het Binnenhof.

Tjibbe Joustra, scheidend voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, gaat op verzoek van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib en minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66), onderzoek doen naar de misstanden bij ProDemos.

Een leidinggevende zou misbruik hebben gemaakt van zijn positie en seks hebben afgedwongen bij minstens zes mannelijke ondergeschikten, begeleiders en rondleiders. Volgens de NOS gaat het om studenten of net afgestudeerden en waren de jongsten rond de twintig jaar oud. De stichting gaat ook aangifte doen tegen de inmiddels ontslagen leidinggevende, die volgens de NOS 37 jaar oud is.

Bekijk de fotoserie over rondleidingen op het Binnenhof

Joustra gaat leidinggeven aan een onafhankelijke commissie, die onderzoek zal doen naar de procedure rond de melding van werknemers over seksueel overschrijdend gedrag en naar de cultuur en algemene werkwijze van het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’. Naar verwachting komen de resultaten van het onderzoek al voor de zomer. Eddy Habben Jansen, directeur van ProDemos, heeft dinsdagmiddag met Arib over de interne misstanden gesproken.

Stemwijzer

ProDemos geeft onder meer rondleidingen door de Ridderzaal en de Eerste en Tweede Kamer voor scholieren, toeristen en andere geïnteresseerden, en is tevens de organisatie achter de Stemwijzer. De stichting krijgt jaarlijks 4,4 miljoen euro subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en bijna 2 miljoen euro van de Tweede Kamer. Vorig jaar telden de programma’s van ProDemos meer dan 250.000 deelnemers, zo vermeldt het instituut in zijn jaarverslag. Bijna 100.000 leerlingen brachten een bezoek aan het parlement en zo’n 44.000 leerlingen brachten een bezoek aan een gemeentehuis, provinciehuis of een rechtbank.

Het Huis voor democratie en rechtsstaat is opgericht in 2010 vanwege zorgen in de politiek over de ‘staat van de democratie’ en is gevestigd pal tegenover de Tweede Kamer. ProDemos telt 88 werknemers (62,5 fte) en 111 oproepkrachten.