Nederlandse broers krijgen 5 en 6 jaar cel voor mishandeling ober in Praag

Armin en Arash N. sloegen en trapten vorig jaar ober Miroslav Vitek in elkaar tijdens een ruzie op een terras. Er was tot 18 jaar cel tegen hen geëist. Het Tsjechische OM gaat in hoger beroep.

Ober Miroslav Vitek, die door de Nederlanders in elkaar is geslagen en geschopt, komt op 15 april aan bij de rechtbank in Praag.
Ober Miroslav Vitek, die door de Nederlanders in elkaar is geslagen en geschopt, komt op 15 april aan bij de rechtbank in Praag. Foto Michal Cizek/AFP

De Nederlandse broers Armin en Arash N. zijn dinsdag in Praag tot gevangenisstraffen van respectievelijk zes en vijf jaar veroordeeld voor zware mishandeling van een ober, vorig jaar april. De broers moeten ook een schadevergoeding van 75.000 euro betalen aan het slachtoffer. Het Tsjechische OM wil een hogere straf en tekent beroep aan.

Het vonnis valt aanzienlijk lager uit dan de eis van de aanklager, die tien tot achttien jaar cel had gevraagd voor poging tot moord. Daarvoor was volgens de rechters echter onvoldoende bewijs. Arash (32) kreeg een lagere straf dan zijn 29-jarige broer, omdat hij een kleinere rol speelde bij de mishandeling. De rechters vonden ook dat hij overtuigender berouw heeft getoond. Voorlopig moeten de mannen nog in Tsjechië blijven. Ze mogen hun straf pas in Nederland uitzitten als hun veroordeling onherroepelijk is.

Bij de mishandeling in de Tsjechische hoofdstad raakte ober Miroslav Vitek zwaargewond. Hij liep onder meer een gebroken schedel, een gebroken oogkas, een gebroken kaak en een verbrijzelde enkel op. Vitek heeft nog steeds last van het letsel.

Nadat onderzoekers hadden vastgesteld dat Viteks leven door de mishandeling in gevaar was gekomen, verzwaarden de Tsjechische aanklagers in augustus de verdenking tegen de gebroeders N. van ernstige mishandeling naar poging tot moord. De mogelijke straf ging daarmee ook omhoog, van maximaal twaalf tot maximaal achttien jaar.

Bier op terras

Samen met vijf andere Nederlanders - leeftijden: tussen de 24 en 32 jaar - waren Armin en Arash N. in Praag voor een vrijgezellenfeest. Op de bewuste zaterdagavond gingen de mannen, die veel alcohol hadden gedronken, met hun eigen bier op het terras van een restaurant zitten. Toen het personeel daar wat van zei, ontstond er ruzie. In het tumult belandde Vitek op de grond. Op videobeelden is te zien dat Armin en Arash daarna op hem bleven inslaan en -schoppen.

De zeven mannen gingen na de geweldsuitbarsting terug naar hun hotel, en van daaruit naar Berlijn. Later keerden ze met een taxi terug naar Praag, waar ze werden opgepakt op het vliegveld.

Armin N. zei vorig jaar in het AD dat het incident hem enorm spijt en dat hij zich „diep schaamt”. Hij zei ook dat hij Vitek wilde helpen. Dinsdag bleek dat N. inmiddels 2.000 euro heeft overgemaakt aan de ober.

Drie reisgenoten van de broers N. werden een paar dagen na de vechtpartij veroordeeld tot acht maanden voorwaardelijke celstraf. Ze moesten Tsjechië meteen verlaten en komen het land tot 2023 niet meer in. Twee andere leden van de groep werden vrijgesproken. Deze mannen, van wie er één bij de politie werkt, hadden juist geprobeerd de ruzie te sussen.