MIVD: militaire spionage Rusland en China ‘zorgelijk’

Inlichtingendienst Bij Nederlandse bedrijven zijn het afgelopen jaar diverse spionagepogingen ontdekt, schrijft de militaire inlichtingendienst MIVD.

Afgelopen jaar heeft de MIVD onder meer diverse digitale spionagepogingen ontdekt bij Nederlandse (defensie-)bedrijven.Foto iStock
Afgelopen jaar heeft de MIVD onder meer diverse digitale spionagepogingen ontdekt bij Nederlandse (defensie-)bedrijven.Foto iStock

De spionage-activiteiten van Rusland en China in Nederland zijn „zorgwekkend”. Daarom zijn deze landen „de voornaamste waarnaar onderzoek wordt gedaan” door de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD).

Lees ook het interview met MIVD-chef Onno Eichelsheim: Stilte graag, de geheime dienst wil afluisteren

Dit schrijft de MIVD in het jaarverslag over 2018, dat dinsdag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Afgelopen jaar heeft de MIVD onder meer diverse digitale spionagepogingen ontdekt bij Nederlandse (defensie-)bedrijven.

De MIVD waarschuwde in het vorige jaarverslag ook al voor de dreiging van China en Rusland. Deze keer zet de MIVD veel nadrukkelijker de schijnwerpers op deze landen „vanwege hun grote invloed op het veiligheidsklimaat”, schrijft generaal majoor Onno Eichelsheim, directeur van de MIVD.

Het kabinet kondigde eerder deze maand al maatregelen aan tegen de zogeheten statelijke dreigingen, waarbij andere landen proberen in Nederland besluitvorming te beïnvloeden, vitale infrastructuur te saboteren of technologie te stelen. Zo komt er een toets op nationale veiligheidsrisico’s bij overnames en aanbestedingen en wordt het toezicht op studenten en onderzoekers uit risicolanden uitgebreid.

Veelomvattende strategie

Volgens de MIVD zijn Russische inlichtingendiensten heimelijk actief in Nederland, net als in andere westerse landen. De Chinese inlichtingendiensten vergaren actief militaire inlichtingen in Nederland. Chinezen proberen militaire technologische kennis te verwerven en zogeheten dual use-technologie. Deze technologie kan civiel worden gebruikt, maar ook militair – denk aan satellieten.

De spionage-activiteiten van China maken deel uit van een veelomvattende strategie, schrijft de MIVD: „China’s Belt and Road Initiative, waarbij wereldwijd fysieke infrastructuur zoals havens en spoorwegen worden opgekocht of aangelegd door Chinese (staats)ondernemingen, gaat steeds meer gepaard met de uitrol van een digitale equivalent, de Digital Belt and Road.” Economische, politieke, militaire, cyber-, veiligheids- en inlichtingenactiviteiten zijn daarbij nauw met elkaar verweven.

In landen als Nederland wordt op geheime technologie gejaagd door de inzet van (economische) spionage en offensieve cyberprogramma’s. Deze programma’s „richten zich niet alleen op de Defensie-toeleveranciers of ministeries”, schrijft de MIVD, „maar ook op onze vitale sectoren en organisaties, zoals de telecomsector, universiteiten, onderzoeksinstituten, zorginstellingen, biotechnologie, hightech industrie, startups, handel, en defensieorderbedrijven”.

China is niet de enige. Landen als Rusland, Iran, Syrië, Pakistan en Noord-Korea blijven ook in Nederland en andere westerse landen op zoek naar kennis en goederen voor gebruik in hun eigen wapenprogramma’s. Hoe ze dat doen, wordt voortdurend onderzocht, terwijl Nederlandse bedrijven worden geadviseerd. „Wij hebben tientallen Defensiebedrijven gescreend en geholpen bij de beveiliging van strategische informatie”, zegt Eichelsheim in een begeleidend persbericht. „De MIVD voorkomt hiermee het weglekken van defensiegeheimen.”