Man opgepakt om voorbereiden terreuraanval in Los Angeles

De 26-jarige verdachte, een oud-militair die heeft gevochten in Afghanistan, zou van plan zijn geweest een bom tot ontploffing te brengen bij een bijeenkomst van witnationalisten.

Foto Frederic J. Brown / AFP

In Californië is vrijdag een man opgepakt die volgens de Amerikaanse autoriteiten van plan was twee dagen later een bomaanslag te plegen op een bijeenkomst van witnationalisten in Los Angeles. Dat hebben aanklagers maandag bekendgemaakt, meldt persbureau AP.

De 26-jarige Mark Domingo, een oud-militair die heeft gevochten in Afghanistan, zou zoveel mogelijk slachtoffers hebben willen maken als vergelding voor de aanslagen op twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch, vorige maand. Daarbij kwamen vijftig mensen om.

Domingo, die zich zou hebben bekeerd tot de islam, wilde volgens de autoriteiten een spijkerbom tot ontploffing brengen bij een manifestatie van neonazi’s, die afgelopen zondag zou plaatsvinden in Long Beach. Ook gaf hij tegenover een informant van de FBI bij online chats blijk van ideeën over aanslagen op andere doelen in zuidelijk Californië, waaronder de Santa Monica Pier.

Domingo werd vrijdag gearresteerd door de FBI nadat hij een voorwerp in ontvangst had genomen waarvan hij dacht dat het een bom was die in zijn opdracht was gemaakt. Hij had er spijkers voor aangeleverd die lang genoeg zijn om de organen van slachtoffers binnen te dringen. De informant had hem in contact gebracht met de maker van de zogenaamde bom, in werkelijkheid een geheim agent. Ook bezocht Domingo het park waar de bijeenkomst zou plaatsvinden.

Lees ook: Bijna iedere moslim in Christchurch heeft iemand verloren

Massavernietigingswapen

Volgens de aanklacht werkte Domingo sinds maart aan plannen om „een massavernietigingswapen te produceren om massamoord te plegen”. Hem is steun aan terroristen ten laste gelegd.

De openbaar aanklager verklaarde tijdens een persconferentie dat Domingo de jihad steunde en een martelaar wilde worden. „Dit is een zaak waarbij de autoriteiten in staat waren een man vol haat te identificeren die vastberaden was om een massamoord te plegen, en hem te stoppen voordat hij zijn aanval kon uitvoeren”, aldus Hanna.

Tijdens zijn online gesprekken met de informant van de FBI zou Domingo hebben geschreven dat „Amerika toe is aan het volgende Vegas-evenement”, kennelijk doelend op het bloedbad in Las Vegas in oktober 2017, toen een schutter 58 mensen om het leven bracht en honderden anderen verwondde.

Volgens AP is de bijeenkomst van witnationalisten in Long Beach zondag niet doorgegaan. Wel verscheen een groep tegendemonstranten.