Maaltijdbezorgers fietsen maand met vermissingsposters op tas

Honderd bezorgers krijgen een foto van een vermist persoon op de tas waarin maaltijden zitten. Het is een samenwerking van Deliveroo en de politie.

Een vermissingposter op de tas van een maaltijdbezorger.
Een vermissingposter op de tas van een maaltijdbezorger. Foto Deliveroo

Maaltijdbezorgers in vier steden rijden de komende maand rond met foto’s van vijf langdurig vermisten op hun rugtas. De hoop is dat mensen op straat de gezichten op de foto’s herkennen en de politie bellen. Een vergelijkbare campagne heeft in Londen in december goede resultaten geboekt.

De mensen die op de tassen van honderd maaltijdbezorgers verschijnen, worden al maanden of soms jaren vermist. De oudste zaak is die van de 35-jarige James Patrick Grealis, in Breda vermist sinds oktober 2008. Doel van de actie is niet alleen om informatie in te winnen, maar ook om aan de achterblijvers te laten zien dat de politie nog altijd naar hun naasten op zoek is.

De vermisten waar de politie nu extra aandacht voor vraagt zijn 21 tot 82 jaar oud. Hun zaken zijn naar voren geschoven door de in vermissingen gespecialiseerde politiemensen, die iedere regionale eenheid heeft. Daarbij is ook gekeken naar de steden waar de maaltijdbezorgers gaan rondrijden - in Amsterdam, Den Haag, Breda en Nijmegen. Aan de familie en andere achterblijvers is vooraf toestemming gevraagd, zegt de politie.

Lees deze longread over Piet Hölskens en Hans Martens, die al sinds 1974 vermist worden: Twee vrienden stappen in een Fiat. Ze komen nooit meer terug

Mis je mei?

De campagne is onderdeel van een maand die in het teken staat van vermissing (‘Mis je mei?’) en is een samenwerking tussen de politie en bezorgingsdienst Deliveroo. Dat bedrijf nam het initiatief, na eerdere vergelijkbare acties in België en het Verenigd Koninkrijk.

Bij de campagne in Londen werden in enkele weken tijd twee van de vermisten gevonden, waarna posters op in totaal vijfhonderd rugtassen geplakt werden en nog een derde vermiste is gelokaliseerd. Net als in het Verenigd Koninkrijk worden ook in Nederland de bezorgers zonder vermissingsposter op hun tas aangespoord om vermissingsberichten te delen via hun eigen socialemediakanalen. Het is nog niet bekend of de actie ook in Nederland na de actiemaand uitgebreid wordt, Deliveroo zegt dat na mei in de evaluatie te bekijken. De politie staat er in ieder geval voor open.

De politie houdt een speciale website bij waarop om hulp gevraagd wordt bij bijna driehonderd vermissingszaken: 246 volwassenen en 30 kinderen. De oudste vermissingszaak is die van Anny Heyligers. Zij wordt al ruim 52 jaar vermist.