Couppoging

Het laatste nieuws over de couppoging in Venezuela

Juan Guaidó kondigde dinsdag in een videoboodschap „het einde van de machtsgreep” van Nicolás Maduro aan. Hij stond omringd door een aantal militairen nabij een vliegbasis in Caracas. De regering-Maduro spreekt van een beperkte groep militairen die verraad pleegt. Guaidó is de zelfbenoemde interim-president en wordt als dusdanig door een groot aantal landen, waaronder Nederland, erkend.

Maduro reageert op couppoging

De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft op de staatstelevisie op dinsdagavond gereageerd op de couppoging. In een boodschap van een uur noemt hij deze „mislukt” en roept op tot vervolging van de betrokkenen.

Maduro bedankte de legerleiding voor het weerstaan van de couppoging, die volgens hem geleid werd door een „kleine groep” die is gesteund door Colombia en de Verenigde Staten. Deze landen zouden volgens hem hiermee proberen hun wil aan Venezuela op te leggen.

„Wie wrijft er nu in zijn handen bij deze situatie? Wie financiert dit?”

In de televisieboodschap kondigde Maduro aan drie speciaal aanklagers te hebben aangesteld. „Zij zullen onderzoeken wie er schuldig zijn aan deze situatie, welke misdaden zij hebben gepleegd tegen de grondwet en de rechtsstaat.”

#EnVivo 📹 | Mensaje al pueblo venezolano y al mundo, ante la nueva arremetida contra la Paz de la Patria. https://t.co/hS22rnPQjm

— Nicolás Maduro (@NicolasMaduro) May 1, 2019

Guaidó: „Morgen allemaal de straat op”

Zelfverklaard interim-president Juan Guaidó heeft via een videoboodschap op sociale media op dinsdagavond de Venezolanen opgeroepen om op woensdag opnieuw de straten op te gaan. In de video zegt de oppositieleider dat volgens hem het leger niet meer achter de huidige president Nicolás Maduro staat.

„We waren vandaag met honderdduizenden, in alle hoeken van het land. We hebben nu de mogelijkheid om vreedzaam ten strijde te trekken tegen een tiran die zichzelf opsluit uit angst. Morgen: heel Venezuela de straat op.”

Mañana continuamos con la ejecución de la #OperaciónLibertad. Iniciamos la fase final y estaremos de forma sostenida en las calles hasta lograr el cese de la usurpación.

¡Vamos con todo, con más fuerza y determinación!#ConTodoPaLaCalle https://t.co/ep1vC824j6

— Juan Guaidó (@jguaido) May 1, 2019

López verplaatst naar Spaanse ambassade

Oppositieleider Leopoldo López, die wordt gezien als de mentor van Juan Guaidó, is dinsdagavond verplaatst van de Chileense naar de Spaanse ambassade in Caracas. Dat maakte de Chileense minister van Buitenlandse Zaken via Twitter bekend.

López had eerder op dinsdag met zijn vrouw en dochter toevlucht gezocht in de Chileense ambassade. Volgens de Chileense minister gaat het om een persoonlijke beslissing van López, waarbij hij er ook rekening mee heeft gehouden dat de Chileense ambassade al meerdere mensen herbergt.

Sinds 2017 stond López onder huisarrest maar dinsdag ging hij de straat op om te tonen dat hij achter Guaidó stond.

Quiero actualizar información: Lilian Tintori y Leopoldo López -de ascendencia española- se trasladaron a embajada de España. Se trata de una decisión personal, considerando que nuestra embajada ya tenía huéspedes.

— Roberto Ampuero (@robertoampuero) April 30, 2019

Guaidó neemt grote gok met ultieme machtsgreep

Met steun van een deel van het leger wil oppositieleider Guaidó president Maduro verjagen. Maar deze poging is een grote gok, schrijft NRC-redacteur Merijn de Waal.

Lees verder wat tot nu toe dinsdag zich in Venezuela heeft afgespeeld: Guaidó neemt grote gok met ultieme machtsgreep

'Minstens 52 gewonden in Chacao'

Bij de onrust in Venezuela zijn dinsdag minstens 52 mensen gewond geraakt. Dat meldt volgens persbureau AP een lokaal ziekenhuis in de voorstad Chacao, waarvandaan Guaidó dinsdag zijn het einde van het Maduro-tijdperk aankondigde. Het is niet duidelijk of en hoeveel gewonden er op andere plekken zijn gevallen en of er dodelijke slachtoffers zijn te betreuren.

Lopez zoekt toevlucht in Chileense ambassade

Oppositieleider Leopoldo López heeft samen met zijn vrouw en dochter toevlucht gezocht in de Chileense ambassade in Caracas. Dat schrijft de minister van Buitenlandse Zaken van Chili op Twitter. López was onder huisarrest geplaatst maar stond dinsdag onverwacht achter zelfverklaard interim-president Guaidó die het einde van het Maduro-tijdperk aankondigde. Er zijn berichten dat López asiel heeft aangevraagd, maar dat is nog niet bevestigd.

Lilian Tintori y su hija ingresaron como huéspedes a residencia de nuestra misión diplomática en Caracas. Hace minutos se sumó su cónyuge, Leopoldo López, que permanece junto a su familia en dicho lugar. Chile reafirma compromiso con demócratas venezolanos.

— Roberto Ampuero (@robertoampuero) April 30, 2019

López wordt gezien als de politieke mentor van Guaidó, allebei zijn ze van de partij Voluntad Popular. Het is nog niet duidelijk wat dit betekent voor de beoogde coup van de oppositie. Volgens Braziliaanse media hebben ook 25 militairen inmiddels asiel aangevraagd in de ambassade van Brazilië.

Bolton tegen legerleiding Venezuela: jullie tijd zit erop

De Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton heeft de Venezolaanse legerleiding met dreigende woorden opgeroepen om hun steun voor Maduro te staken. „Jullie tijd zit erop. Dit is jullie laatste kans”, schrijft hij op Twitter. Bolton richtte zich niet alleen op de minister van Defensie Vladimir Padrino López, maar ook op de Venezolaanse hoge rechter Maikel Moreno. In ruil zullen de VS hen van de Amerikaanse sanctielijst halen, belooft Bolton.

.@vladimirpadrino, @Ivanr_HD, @MaikelMorenoTSJ: Your time is up. This is your last chance. Accept Interim President Guaido’s amnesty, protect the Constitution, and remove Maduro, and we will take you off our sanctions list. Stay with Maduro, and go down with the ship.

— John Bolton (@AmbJohnBolton) April 30, 2019

Tijdens een persconferentie sloot Bolton volgens persbureau AP een militair ingrijpen niet uit. „Alle opties liggen op tafel.” Volgens de veiligheidsadviseur is Guaidó's ingrijpen „duidelijk geen coup” omdat de interim-president door veel anderen landen gesteund wordt. Ook noemde hij het een „dappere” actie van de oppositieleider.

Wie staan aan Maduro's kant?

Zelfs als de Venezolaanse leider Nicolás Maduro echt de controle over zijn strijdkrachten aan het verliezen is, staat hij er niet helemaal alleen voor, schrijft NRC-redacteur Merijn de Waal. Collectivos, de Nationale Bolivariaanse Garde, de FAES. Welke groepen staan allemaal aan de kant van de Venezolaanse leider?

Lees verder: Maduro leunt op een waaier aan strijders

Meer beelden van onrust en demonstraties in Venezuela

Mexico 'bezorgd' over mogelijk bloedvergieten in Venezuela

Mexico is bezorgd over een mogelijke escalatie van geweld en bloedvergieten in Venezuela. Dat heeft het Mexicaans ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdagavond volgens persbureau AP gezegd in een reactie op de couppoging van oppositieleider Guaidó. Op beelden is tot nu toe te zien dat demonstranten gewond zijn geraakt. Het is nog niet duidelijk of er doden zijn gevallen.

Mexico heeft de Guaidó niet erkend als leider van Venezuela, in tegenstelling tot de VS. Donderdag zal de oppositiepoliticus honderd dagen zelfverklaard 'interim-president' zijn.

Guaidó had nog maar één optie: een interne legercoup uitlokken

De aanloop naar de militaire couppoging in Venezuela dinsdag gaat terug tot een diner in het Witte Huis in februari 2017, toen de vrouw van oppositieleider Leopoldo López op bezoek was bij president Trump. De politieke mentor van oppositiepresident Juan Guaidó stond onder huisarrest. Maar dinsdagochtend verschijnt Lopéz opeens ook in de video waarin de putsch wordt aangekondigd. „Spectaculair nieuws”, concludeert NRC-redacteur Merijn de Waal over zijn vrijlating.

Lees ons achtergrondstuk over het ontstaan van de couppoging en de Amerikaanse steun voor de Venezolaanse oppositie: Guaidó had nog maar één optie: een interne legercoup uitlokken

Trump reageert, 'monitort' ontwikkelingen in Venezuela

President Trump schrijft dinsdagavond op Twitter dat hij de ontwikkelingen in Venezuela „monitort”. Het is de eerste reactie van het Amerikaans staatshoofd zelf.

I am monitoring the situation in Venezuela very closely. The United States stands with the People of Venezuela and their Freedom!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 30, 2019

Dit weten we tot nu toe over de couppoging in Venezuela

Dinsdagochtend stond de Venezolaanse oppositieleider en zelfverklaard interim-president Juan Guaidó vlakbij een luchtmachtbasis in de hoofdstad Caracas. Vanaf deze plek verspreidde hij een video waarin hij, omringd door militairen, het „einde van de machtsgreep van Maduro” aankondigde. Ook riep hij militairen op zich bij hem aan te sluiten om president Maduro uit het zadel te krijgen.

De belangrijkste ontwikkelingen op een rij:

 • De oppositieleider Leopoldo López is op vrije voeten. Hij verscheen vanmorgen plots op videobeelden met Guaidó. Dit is zeer opvallend, gezien López al jaren onder huisarrest is geplaatst. López zegt bevrijd te zijn door militairen.
 • De straten van Caracas zijn gevuld met duizenden demonstranten die zoals het er nu uitziet voornamelijk Guaidó steunen. Volgens de oppositieleider zijn straten in heel Venezuela volgelopen met Venezolanen die zijn „Operatie Vrijheid” steunen. Guaidó is zelf in Caracas.
 • Het regime van Maduro ontkent dat Guaidó de steun van het volk heeft. Volgens het kamp-Maduro staat bovendien het overgrote deel van het leger achter de zittende president. Alle militaire leiders zouden hun steun aan Maduro bevestigd hebben.
 • Talloze regeringsleiders hebben gereageerd op de couppoging en kiezen daarbij ofwel de kant van Maduro (onder meer Rusland, Cuba en Turkije), ofwel de kant van Guaidó (de Verenigde Staten en de meeste Latijns-Amerikaanse landen). Vrijwel alle landen hadden overigens vóór dinsdag al openlijk een kant gekozen.
 • Er komen steeds meer berichten naar buiten over gewelddadigheden in het land. Op beelden is te zien dat militairen die Maduro steunen traangas en vuurwapens inzetten. Ook is een pantserwagen ingereden op een groep demonstranten. Militairen die Guaidó steunen zetten op hun beurt ook vuurwapens in, en demonstranten gebruiken molotovcocktails. Er zijn nog geen betrouwbare cijfers over het aantal slachtoffers.
 • Het is onduidelijk waar Maduro momenteel is. Vermoedelijk zit hij in het presidentiële paleis Miraflores, in Caracas. De Socialistische Partij van Maduro riep aanhangers op zich voor het paleis te verzamelen.

Turkije en Cuba bekritiseren oppositie

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu keurt de couppoging af. Hij spreekt over „een poging om een legitieme regering te veranderen op een niet-democratische manier". Ook de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken keurt de actie af. Turkije en Cuba steunen Maduro al langer, net als onder andere Rusland en China.

Twitter avatar MevlutCavusoglu Mevlüt Çavuşoğlu Concerned about news that there are some attempts against the constitutional order in #Venezuela. Oppose attempts to change legitimate governments via non-democratic means. Stand in favor of settling problems in the country through dialogue. Always w/the people of Venezuela.
Twitter avatar BrunoRguezP Bruno Rodríguez P We strongly condemn attempted coup in #Venezuela. #Cuba expresses firm support and solidarity with @NicolasMaduro, Constitutional President of that sister nation and its Bolivarian government and people. Stop attacks against peace of #OurAmerica. | #Cuba

Ook president Erdogan heeft van zich laten horen. De Turkse regeringsleider stelt dat „de hele wereld de democratische voorkeuren van het Venezolaanse volk moet respecteren".

Guaidó verplaatst zich naar West-Caracas

Guaidó verplaatst zich momenteel naar het westen van Caracas. Dat heeft het Centrum voor Nationale Communicatie, een soort persbureau van de oppositie, bekendgemaakt. De afgelopen uren was de oppositieleider in de wijk Altamira, in het noorden van de stad.

Peru en Ecuador uiten steun aan Guaidó

Ook Peru en Ecuador hebben steun geuit aan oppositieleider Juan Guaidó. Het Peruaanse ministerie van Buitenlandse Zaken stelt zijn „strijd voor democratie in Venezuela” volledig te steunen. Ook vindt het land dat „Maduro's overheersing en dictatoriale regime tot een einde moet komen".

De president van Ecuador spreekt op Twitter opnieuw zijn steun uit aan „president Guaidó”. „We hopen op een vreedzame transitie van macht zonder bloedvergieten.” Later op dinsdag komt de Lima-groep, die bestaat uit dertien Latijns-Amerikaanse landen en Canada, samen voor een spoedvergadering. Deze groep sprak eerder al haar steun uit aan Guaidó.

Twitter avatar ValenciaJoseEc José Valencia El gobierno de Ecuador renueva su firme respaldo al presidente Juan Guaidó en los momentos difíciles que vive Venezuela. Auguramos una salida de transición, en paz y sin derramamiento de sangre. Apoyaremos todo esfuerzo internacional en ese sentido.

Eerste berichten over slachtoffers

Hoewel er de hele dag al berichten naar buiten komen over aanvaringen tussen militairen en burgers, zijn er tot dusver geen berichten over het totaal aantal slachtoffers dat gevallen is. Zojuist heeft het regime van Maduro bekendgemaakt dat zeker één militair in zijn nek geraakt is door een kogel.

Verder is op foto's te zien dat verschillende demonstranten gewond zijn geraakt. Vermoedelijk zijn er veel meer slachtoffers gevallen dan tot nu toe bekend is, gezien de vele berichten over gewelddadigheden in het land.

Kamp-Maduro: coup is door Washington bekokstoofd

De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza zegt tegen persbureau Reuters dat de gepoogde coup is gepland door Washington. Hiervoor geeft hij geen bewijs. Verder stelt de minister dat Maduro nog gewoon op zijn plek zit en de situatie onder controle heeft. De minister beweert dat minder dan dertig militairen Guaidó steunen.

Het verwijt dat de VS achter de mogelijke staatsgreep zit, klinkt al langer. Venezuela en haar bondgenoten vinden dat het land uit eigenbelang een coup in Venezuela orkestreert. Ook heeft Arreaza al vaker individuele Amerikanen beschuldigd zich te moeien in Venezolaanse aangelegenheden.

VN-baas Guterres roept op tot terughoudendheid

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres heeft opgeroepen tot terughoudendheid, meldt persbureau Reuters. Hij stelt dat „alle partijen alle vormen van geweld moeten voorkomen en onmiddellijk stappen moeten nemen om de kalmte terug te laten keren” in het land.

De afgelopen uren komen steeds meer beelden naar buiten van gewelddadigheden in Venezuela. Militairen op hand van Maduro zetten met traangas in en zouden met een pantserwagen op demonstranten zijn ingereden. Pro-oppositiedremonstranten gooien op hun beurt met molotov cocktails en andere voorwerpen. Ook wordt er door beide kanten geschoten. Het is nog onduidelijk of en hoeveel slachtoffers er zijn gevallen.

Rusland beschuldigt oppositie van gewelddadig gedrag

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Venezolaanse oppositie ervan beschuldigd onterecht geweld in te zetten. Volgens Rusland heeft de oppositie ervoor gekozen het conflict aan te wakkeren, in plaats van te kiezen voor een vredige oplossing.

Rusland is een van de landen die Maduro steunt. Het land heeft de afgelopen maanden hulpgoederen naar Venezuela gebracht en wapens verkocht aan het regime. Ook zijn er zo'n honderd Russische militairen gestationeerd in Caracas. Zij zouden vandaag niet betrokken zijn geweest bij confrontaties.

Nationale Garde grijpt in tegen betogers

De Nationale Garde treedt hard op tegen betogers buiten een militaire basis in Caracas. Op beelden van nieuwszender Noticias Caracol is te zien dat een auto van de Nationale Garde inrijdt op een groep betogers. Zij gooien met stenen en sloegen met stokken op de voertuigen.

Deze video bevat schokkende beelden:

Twitter avatar BNONews BNO News BREAKING: Venezuelan National Guard vehicle runs over protesters in Caracas https://t.co/TnfWwf7MeN

Steun van Paraguay aan 'dappere mensen'

Ook de president van Paraguay laat via Twitter van zich horen om aan de „dappere mensen van Venezuela” zijn steun te betuigen. Mario Abdo Benitez zegt dat hun tijd „is aangebroken”.

Twitter avatar MaritoAbdo Marito Abdo Valiente pueblo de Venezuela! Llegó tu hora!

Radio Caracas Radio moet afsluiten op last van autoriteiten

Radio Caracas Radio moet van de Venezolaanse autoriteiten stoppen met uitzenden. De Venezolaanse radiozender heeft een aantal uur verklaringen van oppositieleider Juan Guaidó uitgezonden.

Twitter avatar RCR750 Radio Caracas Radio #ATENCIÓN Una comitiva de CONATEL acaba de llegar a nuestras instalaciones y ordenó el cierre de nuestra señal abierta por el dial 750AM. #30Abr

Brazilië steunt „tot slaaf gemaakte Venezolanen”

Brazilië is solidair met de „arme, tot slaaf gemaakte Venezolanen”, schrijft president Jair Bolsonaro op Twitter. Hij zegt de „vrijheid van ons zusterland te ondersteunen” en hoopt dat Venezuela zich zal ontwikkelen tot een „echte democratie".

Twitter avatar jairbolsonaro Jair M. Bolsonaro O Brasil se solidariza com o sofrido povo venezuelano escravizado por um ditador apoiado pelo PT, PSOL e alinhados ideológicos. Apoiamos a liberdade desta nação irmã para que finalmente vivam uma verdadeira democracia.

Foto's van aanvaringen tussen burgers en militairen

Guaidó: 'Geen weg terug'

„Er is geen weg terug”, stelt Guaidó via Twitter over de poging om Maduro af te zetten. „Broeders, we maken geschiedenis.” Volgens hem gaan steeds meer mensen de straten van Venezuela op.

'Operatie Vrijheid is begonnen'

Guaidó is aangekomen op het plein in Altamira. Op beelden is te zien dat hij een grote menigte toespreekt met een megafoon. „Operatie Vrijheid is begonnen”, stelt de zelfverklaarde interim-president. Hij zegt op deze plek te blijven en het leger op te roepen zich aan te sluiten.

Eerder vroeg Guaidó zijn landgenoten om op alle mogelijke manieren mensen te vragen zich aan te sluiten bij het protest. Veel sociale media zijn in Venezuela momenteel uit de lucht.

Twitter avatar SergioNovelli Sergio Novelli Juan Guaidó y Leopoldo Lopez se encuentran en la plaza Altamira #30abr 10:20am https://t.co/tqEkZz6S4a

Correctie: Eerder werd geschreven dat oppositieleider Guaidó bezig is met 'Operatie Bevrijding'. Dat moet 'Operatie Vrijheid' zijn.

Guaidó spreekt aanhang toe

Oppositieleider Juan Guaidó spreekt in Caracas zijn aanhang toe. Foto Fernando Llano/AP

‘Het moment is hier’, aldus Guaidó

“Het moment is hier”, twittert oppositieleider Juan Guaidó. Volgens de zelfverklaarde interim-president zijn Venezolanen in alle 24 staten van het land de straat op gegaan. “De toekomst is van ons: het volk en de gewapende troepen komen samen om een einde te maken aan de overheersing.”

Twitter avatar jguaido Juan Guaidó ¡El momento es ahora! Los 24 estados del país han asumido el camino: calle sin retorno. El futuro es de nosotros: pueblo y Fuerza Armada unidos por el cese de la usurpación. ¡Juntos somos invencibles! #TodaVenezuelaALaCalle

Steun van vice-president Pence

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft Guaidó en zijn aanhang via Twitter zijn steun betuigd. „Wij zijn met jullie!", schrijft hij zowel in het Engels als Spaans. „Amerika zal jullie bijstaan tot vrijheid en democratie hersteld zijn.”

Twitter avatar VP Vice President Mike Pence To @jguaido, the National Assembly and all the freedom-loving people of Venezuela who are taking to the streets today in #operacionlibertad—Estamos con ustedes! We are with you! America will stand with you until freedom & democracy are restored. Vayan con dios! #FreeVenezuela

Pence heeft president Maduro meerdere malen een 'dictator' genoemd.

Individuele militairen bevestigen steun aan Maduro én Guaidó

De minister van Defensie Vladimir Padrino López is druk bezig te laten zien dat het leger achter Maduro blijft staan. Op Twitter verspreidt hij beelden van hooggeplaatste militairen die publiekelijk hun steun aan president Maduro uitspreken. Velen van hen gebruiken de uitspraak „¡Leales Siempre, traidores nunca!” Vrij vertaald: voor altijd trouw, nooit verraderlijk.

Twitter avatar OrnelasFJoseA José A. Ornelas F. #30Abr Como Soldado de esta Patria, REAFIRMO mi #LealtadAbsoluta a mi CJ. @NicolasMaduro y apegado al legado de mi Cmdte. Supremo Hugo Chávez. Hoy más que nunca en la FANB VENCEREMOS contra quienes buscan quebrantar la Paz de la República. TRIUNFAR. https://t.co/juTbCIgWGf

Beide partijen proberen vandaag het beeld neer te zetten dat het grootste deel van het leger aan hun kant staat. Eerder op de dag kwamen juist berichten en video's naar buiten van militairen die hun steun aan Guaidó uitspraken.

Maduro laat van zich horen: militairen staan achter mij

President Maduro heeft iets van zich laten horen. Op Twitter stelt hij contact te hebben met alle leiders van militaire groeperingen. Zij zouden allen hun steun aan hem hebben uitgesproken. Maduro roept op tot „maximale mobilisering” van het volk om „vrede te laten zegevieren".

Twitter avatar NicolasMaduro Nicolás Maduro ¡Nervios de Acero! He conversado con los Comandantes de todas las REDI y ZODI del País, quienes me han manifestado su total lealtad al Pueblo, a la Constitución y a la Patria. Llamo a la máxima movilización popular para asegurar la victoria de la Paz. ¡Venceremos!

'Guaidó onderweg naar plein met historische betekenis'

Guaidó zou momenteel onderweg zijn naar de wijk Altamira, waar het plein Plaza Francia gelegen is. Dit plein heeft grote historische waarde voor veel Venezolanen. In 2002 vormde het plein het middelpunt van de protesten tegen de toenmalige president Hugo Chavez.

Sympathisanten van Guaidó in de buurt van de luchtmachtbasis. Foto Miguel Gutierrez/EPA

Meer reacties uit Latijns-Amerika

Brazilië steunt oppositieleider Guaidó in zijn poging om Maduro te verdrijven, via een „democratische transitie”. Minister Araujo van Buitenlandse Zaken liet tijdens een persconferentie weten dat zijn regering verwacht dat het Venezolaanse leger achter Guaidó zal staan om Maduro uit de macht te verdrijven.

De Cubaanse president Miguel Diaz-Canel heeft de couppoging juist veroordeeld. Guaidó probeert volgens hem "het land met geweld te vullen".

'Guaidó verlaat luchtmachtbasis'

Oppositieleider Juan Guaidó zou zojuist de luchtmachtbasis La Carlota hebben verlaten, meldt persbureau Reuters. Ook TVVenezuela Noticias schrijft dat de zelfverklaarde interim-president zich samen met een groep militairen en burgers onderweg is in de richting van de wijk Altamira.

'Videobeelden van schoten in Caracas'

Op beelden van de Venezolaanse nieuwswebsite Caraota Libre is te zien hoe wordt geschoten in Caracas. Het is niet helemaal duidelijk wie op wie schiet en of er rubberkogels of echte kogels ingezet worden. Volgens de verslaggever is er veel verwarring in de stad.

Twitter avatar CaraotaDigital CaraotaDigital @jguaido @esteninf #30Abr | Situación de confusión de registra en distribuidor Altamira durante enfrentamiento de la GN | Reporto: @esteninf https://t.co/IJhOJCmFL6

Wat zijn nu de belangrijkste plekken in Caracas?

Op een aantal plekken in en rond Caracas hebben aanhangers van zowel Maduro als Guaidó zich verzameld. Dit zijn rond de couppoging de belangrijkste personen en locaties.

Nicolás Maduro
Waar Maduro precies is, is niet bekend. De leider van de Socialistische Partij Diosdado Cabello riep aanhangers van Maduro eerder dinsdag op naar het presidentieel paleis te komen, om Maduro te verdedigen. In het paleis, Miraflores genoemd, lijkt de president zich vooralsnog te bevinden.

Juan Guaidó
Guaidó verspreidde dinsdagochtend zijn videoboodschap van een rotonde nabij een belangrijke luchtmachtbasis in de stad. Hij wordt omringd door militairen. Voor zover bekend is hij nog niet naar een andere locatie gereisd.

Vliegbasis
De vliegbasis Generalisimo Francisco de Miranda (beter bekend als La Carlota) staat centraal in de couppoging. De rotonde waar Guaidó dinsdagochtend zijn voornemen aankondigde, ligt direct achter het hek. Het vliegveld ligt in Chacao, de rijke voorstad waar oppositieprominent Leopoldo López tot 2008 burgemeester was. In Chacao is veel steun voor Guaidó. Bij La Carlota hebben zich ook aanhangers van Guaidó verzameld.

VTV
Veel staatsgrepen worden officieel aangekondigd op een televisiezender. Volgens berichten wordt het gebouw van de zender VTV momenteel bewaakt door militairen die op de hand van Maduro zijn.

Steunbetuigers verzamelen zich bij luchtmachtbasis

Op beelden is te zien dat talloze aanhangers van Guaidó zich hebben verzameld bij de luchtmachtbasis van Caracas, La Carlota. Velen dragen de vlag van Venezuela.

Twitter avatar SergioNovelli Sergio Novelli La entrada de La Carlota se llena de gente que ha salido a las calles este #30abr https://t.co/SQPs5iE8jL

Amerikaanse politici reageren

Verschillende Amerikaanse politici hebben gereageerd. Nationaal veiligheidsadviseur John Bolton stelt dat het leger oppositieleider Guaidó zou moeten steunen omdat het als taak heeft „de constitutie en het Venezolaanse volk te beschermen". Senator Marco Rubio stelt dat de toekomst van het Venezolaanse volk in handen van Guaidó ligt. Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zegt dat „democratie nooit verslagen zal worden".

De Verenigde Staten zijn een uitgesproken voorstander van een regering onder Guaidó. Maduro en zijn aanhangers verwijten het land zich te bemoeien met interne aangelegenheden en staatsgrepen te promoten.

Lees ook: Orkestreert de regering-Trump een staatsgreep in Venezuela?

'Geen toegang tot sociale media'

Journalisten zouden in Venezuela geen of nauwelijks toegang hebben tot sociale media, zoals Twitter en WhatsApp. Autoriteiten zouden het signaal blokkeren. Dat gebeurt vaker bij soortgelijke situaties, soms wordt zelfs de hele dekking voor mobiel internet geblokkeerd.

Twitter avatar LatAmLink Edwin Koopman Lokale journalisten in #Venezuela melden grote problemen met Twitter, Periscope en Whatsapp, vooral bij staatsprovider CANTV. Autoriteiten zouden het signaal blokkeren.
Twitter avatar marcorubio Marco Rubio As usual, #MaduroRegime with the help of #China technicians has taken down all social media access inside #Venezuela

'Schoten bij luchtmachtbasis Caracas'

Volgens bronnen van persbureau Reuters is er geschoten bij de luchtmachtbasis waar Guaidó en zijn aanhangers zich zouden bevinden. Aanhangers van Guaidó, gekleed in militaire uniformen, zouden in een vuurgevecht zijn geraakt met militairen die Maduro steunen. Ook heeft nieuwszender TVVenezuela Noticias beelden verspreid waarop te zien zou zijn dat leden van de Guardia Nacional schieten op tegenstanders van Maduro.

Twitter avatar TVVnoticias TVVenezuela Noticias Un grupo de funcionarios de la Guardia Nacional, presionan a compañeros militares para que desciendan de la tanqueta en la autopista Francisco Fajardo, a la altura de El Recreo, en Caracas. Video cortesía. #TVVNoticias #TVVenezuela https://t.co/AoKQzxH7Yp

Guaidó claimt bij CNN brede steun van leger

Oppositieleider Juan Guaidó heeft tegen CNN gezegd dat een „groot deel van het leger” hem steunt en dat hij in de komende uren verder de macht naar zich toe zal trekken.

Twitter avatar rabrowne75 Ryan Browne Venezuela’s @jguaido tells CNN "We have the support of a big sector of the armed forces & in the coming hours we’ll be consolidating all their support near the transition in Venezuela"

'Staatstelevisie wordt beschermd door militairen'

Volgens de Venezolaanse journalist Sergio Novelli worden de gebouwen van staatstelevisiezender VTV bewaakt door militairen die het regime van Maduro steunen. Bij staatsgrepen in het verleden namen de coupplegers vaak staatstelevisiezenders over. VTV zendt op dit moment nog beelden uit die moeten tonen dat alles rustig is in hoofdstad Caracas.

Beelden van traangas in Caracas

Er zijn inmiddels foto's van het traangas dat in de hoofdstad Caracas is ingezet.

Ministerie van Buitenlandse Zaken scherpt reisadvies aan

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Venezuela zojuist aangescherpt. Het ministerie raadt Nederlanders in Venezuela af onnodig de straat op te gaan en familieleden en vrienden op de hoogte te stellen hoe het gaat. De Nederlandse ambassade in Caracas volgt de situatie op de voet, aldus het ministerie.

Van onbekende politicus tot interim-president

Juan Guaidó was een relatief onbekende politicus die lange tijd vooral achter de schermen actief was in de oppositie. Inmiddels is hij uitgegroeid tot dé hoop van veel Venezolanen. NRC maakte meerdere stukken over de oppositieleider.

Lees dit profiel over de zelfverklaarde interim-president van Venezuela. Het gezicht van verzet tegen Maduro. In januari sprak NRC-correspondent Nina Jurna met Guaidó.‘Het leger moet de kant van het volk kiezen’

Colombiaanse president reageert

Ook de Colombiaanse president Iván Duque heeft inmiddels gereageerd. Hij roept het leger en de bevolking van Venezuela op „aan de juiste kant van de geschiedenis” te gaan staan en de „dictatuur en overheersing” van Maduro af te wijzen.

Twitter avatar IvanDuque Iván Duque Hacemos llamado a militares y al pueblo de #Venezuela para que se ubiquen del lado correcto de la historia, rechazando dictadura y usurpación de Maduro; uniéndose en búsqueda de libertad, democracia y reconstrucción institucional, en cabeza de @AsambleaVE y el Presidente @jguaido

President Trump op de hoogte gesteld

De Amerikaanse president Donald Trump is inmiddels op de hoogte gesteld over de situatie in Venezuela, meldt het Witte Huis. Hij zou de ontwikkelingen nauw in de gaten houden.

Onduidelijk waar oppositie zich bevindt

Het is niet helemaal duidelijk waar Guaidó, López en hun aanhangers zich precies bevinden. Op satellietbeelden is te zien dat naast de luchtmachtbasis een rotonde is, waar de oppositie momenteel zou staan. Volgens Diosdado Cabello, vicepresident van Maduro's Socialistische Partij, is de basis „onaangeraakt” door de coupplegers.

De vliegbasis in Caracas. Onderin beeld is de rotonde te zien waar Guaidó zijn videotoespraak hield. Foto Google Earth

Spanje waarschuwt voor bloedbad

De Spaanse regering heeft bij monde van een woordvoerder opgeroepen „een bloedbad te voorkomen" in Venezuela. Hoewel Spanje een van de landen is die Guaidó als wettige interim-leider herkent, stelt de woordvoerder dat het een militaire staatsgreep nooit zal steunen steunen.

OAS verwelkomt mogelijke coup

De secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten verwelkomt in een tweet een mogelijke coup. Vorige week besloot Venezuela uit deze regionale landenclub te stappen. Dit deed het land nadat de OAS eerder dit jaar al besloot om Guaidó's interim-regering als enige legitieme te steunen.

Twitter avatar Almagro_OEA2015 Luis Almagro Saludamos adhesión de militares a la Constitución y al Presidente encargado de #Venezuela @jguaido. Es necesario el más pleno respaldo al proceso de transición democrática de forma pacífica. #OEAconVzla https://t.co/2fnCtClFIe

Pueblo de Venezuela inició el fin de la usurpación. En este momento me encuentro con las principales unidades militares de nuestra Fuerza Armada dando inicio a la fase final de la Operación Libertad.

— Juan Guaidó (@jguaido) April 30, 2019

Beelden van Leopoldo López

Vanmorgen verscheen prominente oppositieleider Leopoldo López plots in een video. López werd jaren geleden door het regime van Nicolás Maduro onder huisarrest geplaatst. Het is onduidelijk hoe hij vrij is gekomen, López zelf stelt dat hij is bevrijd door militairen.

Oppositieleider Lopez knuffelt met een gelijkgestemde. Foto Rayner Pena/EPA

Boliviaanse president veroordeelt „rechtse couppoging”

De Boliviaanse president Evo Morales, een bondgenoot van Maduro, heeft de couppoging in Venezuela „ten sterkste veroordeeld". Hij stelt zeker te zijn dat zijn „broeder” Maduro de aanval zal overleven. Hij stelt dat de Verenigde Staten „coups promoten” en geen oog hebben voor mensenlevens.

Twitter avatar evoespueblo Evo Morales Ayma Condenamos enérgicamente el intento de golpe de Estado en #Venezuela, por parte de la derecha que es sumisa a intereses extranjeros. Seguros que la valerosa Revolución Bolivariana a la cabeza del hermano @NicolasMaduro, se impondrá a este nuevo ataque del imperio.

Wat we tot nu toe weten

In Venezuela lijkt een coup ophanden te zijn. Zelfverklaard interim-president Juan Guaidó kondigde in een videoboodschap „het einde van de machtsgreep” aan, waarmee hij lijkt te zeggen dat hij Nicolás Maduro wil verdrijven.

Dit is wat we tot nu toe weten:

 • Om 11.46 uur zette oppositieleider Leopoldo López de video op Twitter waarin Guaidó een toespraak hield. López is daarop te zien. López werd jaren geleden onder huisarrest geplaatst door de regering. Hij zegt nu „bevrijd te zijn door militairen".
 • Er zijn onder meer militairen gezien op een brug richting een luchtmachtbasis in Caracas. Bij die basis zou traangas zijn afgevuurd.
 • De Socialistische Partij van Maduro heeft aanhangers opgeroepen zich te verzamelen bij het presidentiële paleis.
 • De regering-Maduro spreekt zegt dat „een beperkte groep militairen verraad pleegt” en spreekt al van een poging tot een „staatsgreep tegen de grondwet”.
 • De Europese parlementsvoorzitter Antonio Tajani spreekt over een „historisch moment voor de terugkeer van democratie en vrijheid in Venezuela”. Het parlement heeft Guaidó erkend als interim-president. Een groot aantal lidstaten, waaronder Nederland, deed hetzelfde.

 

Lees ook ons nieuwsbericht: Oppositie Venezuela kondigt ‘einde machtsgreep Maduro’ aan