Landbouw

EU maakt miljard euro vrij voor jonge boeren om vergrijzing tegen te gaan

Jonge Europese boeren kunnen binnenkort tegen gunstige voorwaarden geld lenen dankzij een nieuw investeringsfonds van de EU. Brussel maakt een miljard euro vrij voor ondersteuning van jonge landbouwers, onder meer voor de start van een boerenbedrijf. Dat heeft EU-landbouwcommissaris Paul Hogan maandag in Brussel bekendgemaakt.

De EU wil met de maatregel vergrijzing in de landbouw terugdringen. Slechts 5 procent van de Europese boeren is jonger dan vijfendertig jaar.

Het is vaak lastig voor jonge boeren om aan geld te komen voor hun bedrijf. Ruim een kwart van de kredietaanvragen van jonge agrariërs werd afgewezen in 2017, zo blijkt uit onderzoek van de Europese Commissie. Dat is drie keer zoveel als bij andere boeren. Volgens Hogan is de toegang tot financiering „cruciaal en te vaak een obstakel voor jonge mensen om het beroep van boer te kunnen uitoefenen”.

Het geld wordt beschikbaar gesteld door de Europese Investeringsbank en belandt bij de boeren via private banken in hun eigen land. De banken hebben beloofd de EU-leningen te verdubbelen. Daardoor kan de totale investeringswaarde uiteindelijk oplopen tot 2 miljard euro.

Wat Hogan betreft kan het initiatief direct beginnen en kunnen banken binnen twee maanden de eerste leningen aanbieden. De rente op de kredieten zal relatief laag zijn en de aflossingsperiode lang.

Eerder deze maand schreef Het Financieele Dagblad dat Rabobank, van oudsher dé financier voor het Nederlandse boerenbedrijf, de kredietverstrekking aan de sector langzaam maar zeker terugschroeft. In 8 jaar tijd heeft Rabobank het uitstaande krediet aan Nederlandse agrariërs met 4,3 miljard euro afgebouwd tot een totaal van 26 miljard, berekende de krant. Tegelijkertijd is de sector juist kapitaalintensiever geworden. In de nasleep van de kredietcrisis zou de Rabobank kritischer zijn geworden over financieringsrisico’s van land- en tuinbouwers, aldus het FD. (NRC)