Kan ATP-bestuurder na mishandeling blijven?

Tennis De invloedrijke Amerikaanse tennisbestuurder Justin Gimelstob (42) raakte in opspraak omdat hij een vroegere vriend mishandelde.

Justin Gimelstob (rechts) heeft sinds 2008 zitting in het ATP-bestuur.
Justin Gimelstob (rechts) heeft sinds 2008 zitting in het ATP-bestuur. Foto Matthew Stockman/AFP

De positie van de Amerikaanse oud-tennisser Justin Gimelstob (42) als bestuurder bij de internationale mannentennisfederatie ATP, waar hij sinds 2008 zitting heeft, staat onder zware druk. Vorige week werd hij in Los Angeles veroordeeld voor mishandeling van een voormalige vriend. Gimelstob kreeg drie jaar voorwaardelijk en een werkstraf van zestig dagen. Daarnaast moet hij een cursus woedebeheersing volgen.

Gimelstob zit in het zevenkoppige ATP-bestuur, als een van de drie vertegenwoordigers namens de spelers. In dit orgaan beslist hij onder meer mee over prijzengeld, toernooischema’s en de toekomst van het internationale tennis. Door zijn jarenlange ervaring wordt hij gezien als een van de meest invloedrijke tennisbestuurders.

Gimelstob, een modale oud-prof die twee grand slams won in het mixed-dubbel, is ook commentator voor Tennis Channel en was coach van de Amerikaanse topspeler John Isner. Eerder werd hij genoemd als opvolger van aftredend ATP-voorzitter Chris Kermode.

Klappen in het gezicht

Eind oktober 2017 kreeg Gimelstob in Los Angeles, gekleed in een kostuum van Top Gun voor Halloween, op straat een woordenwisseling met Randall Kaplan (50), een investeerder en een voormalige vriend van hem. Volgens Kaplan werd hij door Gimelstob van achteren aangevallen, naar de grond gewerkt en vervolgens ongeveer vijftig keer op zijn hoofd en in zijn gezicht geslagen.

Het misdrijf vond plaats in het bijzijn van de zwangere vrouw en de tweejarige dochter van Kaplan. Gimelstob zou hem ook met de dood hebben bedreigd. Gimelstob en zijn advocaten besloten de beschuldigingen in de rechtszaak niet aan te vechten – het zogeheten no contest plea – waarmee hij een langdurig proces voorkwam. De rechter sprak van een „gewelddadige, niet-uitgelokte aanval”.

De vrouw van Kaplan kreeg later een miskraam, wat volgens het echtpaar verband hield met de stress die zij had rond het incident. Gimelstob bedreigde de investeerder al een keer eerder omdat hij bevriend is met zijn ex-vrouw, stelde de woordvoerder van Kaplan.

Gimelstob is vaker beticht van fysiek geweld, schrijft The New York Times. Hij en zijn ex-vrouw Cary Sinnott, ze zijn sinds 2015 gescheiden, hebben elkaar beschuldigd van huiselijk geweld. En hij zou gevochten hebben met een vriend van haar in een restaurant in 2016. Ook is hij beschuldigd van het bedreigen van een tegenstander tijdens een padel-toernooi in 2017. In die twee laatste gevallen heeft Gimelstob verklaringen van getuigen waarin staat dat hij slachtoffer was en geen dader.

Lees ook: Plaag in het tennis: vreemde mannen met telefoon en laptop

Wat doet de spelersraad nu?

Door de Kaplan-zaak is zijn positie als ATP-bestuurder onhoudbaar geworden, zei de Britse speler Andy Murray zaterdag in The Telegraph. De roep om zijn vertrek lijkt steeds meer steun te krijgen. Wimbledon liet eerder weten dat Gimelstob niet wordt uitgenodigd voor het invitatietoernooi met bekende oud-spelers. Ook mag hij niet plaatsnemen in de Royal Box.

De spelersraad, die door Gimelstob in het ATP-bestuur wordt vertegenwoordigd, heeft de macht om hem weg te sturen. De stem van minimaal zes van de tien leden is nodig, schrijft de BBC. De Nederlandse tennisser Robin Haase is een van de leden. „Dat er nu druk van buitenaf is, is niet te ontkennen”, zegt hij.

Zondag had de spelersraad overleg over de kwestie. Mogelijk van invloed: Gimelstob heeft volgens The Telegraph een goede band met de voorzitter van de spelersraad, Novak Djokovic, de nummer één van de wereld.

Er zijn meerdere opties wat nu kan gebeuren, zegt Haase. Gimelstob kan zich terugtrekken; de spelersraad én het ATP-bestuur kunnen hem wegsturen; of hij zit zijn termijn tot 14 mei uit. Dan vindt bij het toernooi in Rome de verkiezing plaats voor een (nieuwe) Amerikaanse spelersvertegenwoordiger in het ATP-bestuur, waarbij Gimelstob ook nog herkozen kan worden. De deadline voor kandidaten sloot dinsdag, onder anderen oud-prof Brad Gilbert heeft zich opgeworpen.

Haase wil zijn mening op dit moment niet publiekelijk delen. Wel zegt hij, diplomatiek, „normen en waarden” belangrijk te vinden. Haase: „Je kan je voorstellen, zonder dat ik iets zeg, dat ik een bepaalde mening heb. Dus ik maak mij daar hard voor. En andere [leden in de spelersraad] kijken er misschien iets anders naar. En zo ben je met elkaar aan het discussiëren.”