Jaar cel voor verspreiden van opruiende jihadistische video’s

Mounim A. stuurde „echt gruwelijk beeldmateriaal” door via Telegram en Facebook, concludeert de rechtbank. De man hield altijd vol dat hij niet wist dat zijn acties strafbaar waren.

Een gebouw van Islamitische Staat in Raqqa, Syrië.
Een gebouw van Islamitische Staat in Raqqa, Syrië. Foto Ahmed Mardnli/EPA

Verdachte Mounim A. is veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, voor het verspreiden van opruiend, jihadistisch beeldmateriaal. Via sociale media als Telegram en Facebook stuurde hij „echt gruwelijk beeldmateriaal” van terreurorganisatie IS door.

De 28-jarige man heeft zich daarmee volgens de rechter schuldig gemaakt aan het opruien tot een terroristisch misdrijf. Tussen februari en juni verspreidde hij de filmpjes waarin het martelaarschap werd verheerlijkt.

Een deel van de video’s werd twee weken geleden tijdens de zitting getoond. Op de video’s is te zien hoe mannen in traditionele IS-verschijning afgehakte hoofden van vijanden tonen en ook iemand de keel doorsnijden.

Lees ook: Mounim zegt dat hij niet wist dat hij IS-propaganda verspreidde

A. verklaarde dat hij niet wist dat zijn acties strafbaar waren. Ook zou hij nooit tot een terroristisch misdrijf hebben willen aanzetten. Hij zei eerder dat hij de filmpjes wel had verspreid, maar nooit bekeken had. Die verklaring vond de rechter niet overtuigend. Zo werd zijn Telegram-kanaal gesloten, waarschuwde Facebook hem vanwege de inhoud van zijn berichten en werd hij erop aangesproken door zijn broers.

De man is licht verstandelijk beperkt en daardoor makkelijk te beïnvloeden, concludeerden een psycholoog, psychiater en de reclassering. A. heeft toezicht en begeleiding nodig. Ook krijgt hij een proeftijd van drie jaar. Het OM had anderhalf jaar cel geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk.