Indonesische regering verlaat zinkend Jakarta en sticht een nieuwe hoofdstad

Een hoofdstad verplaatsen, het is eerder gedaan. Brazilië verkoos in 1960 Brasilia boven Rio de Janeiro, en in 2005 verkaste de junta in Myanmar van Yangon naar Naypyidaw, een lege stad die tussen de rijstvelden uit de grond was gestampt.

Indonesië gaat nu iets soortgelijks doen. Maandag besloot president Widodo, die officieel nog niet is herkozen bij de verkiezingen eerder deze maand, dat de regering Jakarta gaat verlaten en een andere stad tot hoofdstad zal verklaren. Onbekend is nog welke dat zal worden. De minister van Ruimtelijke Ordening zei maandag op een persconferentie dat de regering een stad zoekt met 900.000 tot 1,5 miljoen inwoners die niet op Java ligt. De voorkeur zou uitgaan naar het oosten van de archipel.

Indonesië zoekt al tientallen jaren een alternatief voor de overbevolking, de waterproblemen en de verkeersopstoppingen in Jakarta. De agglomeratie Jakarta, Bogor, Tangerang, Bekasi telt dertig miljoen inwoners. Files vormen een schadepost van zes miljard euro per jaar.

Jakarta is niet alleen vol, het is ook een van de snelst zinkende steden ter wereld. Het noorden van de stad is in tien jaar tijd 2,5 meter lager komen te liggen, vooral door de onttrekking van grondwater. Door de bodemdaling zijn er geregeld overstromingen, ook vanuit zee.

Widodo had maandag de keuze uit drie opties: de overheidsgebouwen verhuizen naar een speciale zone bij het presidentieel paleis, een nieuwe hoofdstad bij Jakarta bouwen of verhuizen naar een ander eiland. Hij koos de meest ingrijpende optie.