Hof: Powned mocht beelden Hoes uitzenden

De oud-burgemeester van Maastricht tekende bezwaar aan tegen het uitzenden van de heimelijk gemaakte beelden.

Onno Hoes (rechts) arriveert samen met zijn raadsman bij de rechtbank.
Onno Hoes (rechts) arriveert samen met zijn raadsman bij de rechtbank. Foto Remko de Waal/ANP

Omroep Powned heeft niet onrechtmatig gehandeld toen het heimelijk gemaakte beelden van Onno Hoes, de voormalige burgemeester van Maastricht, uitzond. Dat bepaalde het gerechtshof in Amsterdam dinsdag.

Powned zond in 2014 beelden uit van ontmoetingen van Hoes met een destijds 21-jarige man. Tijdens de dates, die de man heimelijk opnam, maakte Hoes seksuele toespelingen en liet hij zich negatief uit over de Maastrichtse gemeenteraad. Hoes tekende protest aan tegen de uitzending die hem uiteindelijk zijn baan kostte. In 2016 gaf een rechter hem gelijk. Powned ging in beroep.

De stiekem gemaakte beelden en het uitzenden daarvan maakte „op indringende wijze inbreuk op het privéleven van de ex-burgemeester”, erkent het hof dinsdag. „De journalistieke vrijheid van meningsuiting in een politieke kwestie weegt hier echter zwaarder.”

Lees ook: Onwil en onkunde beheersen het ‘nieuwe’ Powned

‘Onderwerp van publieke aandacht’

Hoes had „zijn privéleven tot onderwerp van publieke aandacht en politieke beoordeling” gemaakt. Daar vallen ook de in 2014 gefilmde ontmoetingen onder, oordelen de rechters. Ook speelt mee dat de beelden gemaakt zijn in een restaurant en op het terras, „in beginsel publiek toegankelijk ruimten”. De omroep heeft de beelden inmiddels ook verwijderd.

De rechtbank in Amsterdam gaf Hoes in 2016 nog gelijk. Het maken van de beelden was rechtmatig, oordeelde die rechter, omdat een misstand aangetoond kon worden. Het vervolgens uitzenden van de beelden was onrechtmatig: de beelden toonden geen (ernstige) misstand aan. Powned diende een schadevergoeding te betalen en de omroep moest de beelden te verwijderen, op laste van een dwangsom. Die uitspraak werd dinsdag vernietigd door het hof.

De affaire kostte Hoes uiteindelijk zijn baan. De gemeenteraad in Maastricht had zich bij een eerdere affaire al afgevraagd of het privéleven van de burgemeester hem niet chantabel maakte. Hoes en zijn partner, showbizzdeskundige Albert Verlinde, kondigden in oktober 2014 aan uit elkaar gaan.