Opinie

Hilbrand Nawijn dacht: o jee, LPF-toestanden

Petra de Koning

Zou het zo kunnen gaan? Dat Henk Otten, nu het middelpunt van ruzies in Forum voor Democratie, over een jaar of vijftien zegt: „Ik had het nooit willen missen.” En: „Wat ik heb meegemaakt, was prachtig. Echt fantastisch.” Dat je bij hem langs kunt gaan in Amsterdam-Zuid en op de bank een fotoboek doorbladert: Henk Otten in de wandelgangen van de Tweede Kamer, Henk Otten naast Thierry Baudet, Henk Otten op campagne.

Het kan, Hilbrand Nawijn bewijst het. In 2002 werd hij minister voor Vreemdelingenzaken in het kabinet-Balkenende I, met CDA, VVD en LPF. Nawijn was van de LPF, als minister bedacht hij de uitzetcentra voor uitgeprocedeerde asielzoekers en hij vond in die tijd dat er discussie moest komen over herinvoering van de doodstraf. CDA en VVD wilden na 87 dagen niet verder met de LPF, het kabinet viel. Nawijn was ook nog Tweede Kamerlid voor de LPF, splitste zich af toen de andere LPF’ers boos waren over zijn omgang met Filip Dewinter van Vlaams Belang en had zijn eigen ‘Groep Nawijn’.

Vier jaar lang: conflicten tussen LPF-ministers en in de fractie, slaande ruzie met verslaggevers. En als het een keer rustig was bij de LPF op het Binnenhof, dan was het wel de afdeling Almelo die zich afscheidde.

Op de zaterdag dat Henk Otten, tweede man van Forum voor Democratie, in NRC een kritisch interview gaf over Baudet, schrok Hilbrand Nawijn. Hij is zelf ook lid van FVD. „Ik dacht: o jee, nu begint het.” LPF-toestanden.

Op FVD-bijeenkomsten die hij zag op televisie, had hij al LPF’ers van vroeger zien rondlopen. Henk Otten is ook een oud-LPF’er. Nawijn noemt hen „politieke opportunisten”. Maar eerlijk is eerlijk: zelf kon hij de politiek ook niet meer missen. Hij vond het, zegt hij, heerlijk om in de belangstelling te staan. In 2006 probeerde hij met de partij ‘Hart voor Nederland’ in de Tweede Kamer te komen. Dat mislukte. In zijn gemeente Zoetermeer lukte het wel met de ‘Lijst Hilbrand Nawijn’. Die is na de VVD de grootste in de raad, met vijf zetels, en bestuurt al jaren mee.

En al zoekt hij kandidaat-raadsleden en wethouders zelf uit, ook bij de Lijst Hilbrand Nawijn had hij „dissidenten”. „Dan heb je iemand met maatschappelijk gezien een goeie baan en dan denk je toch: waarom doe jij zo raar?” Dus als hij mensen bij Forum voor Democratie hoort zeggen dat ze streng zijn geweest in de selectie, moet hij lachen. Want dan weet je nog niks. „In de politiek is het alsof mensen een metamorfose ondergaan. Ze vinden zichzelf ineens belangrijk.”

Zelf let hij nu niet meer op opleiding of achtergrond, hij kijkt: hoe doen mensen tegen anderen? Wat ook helpt: bij de Lijst Hilbrand Nawijn geldt dat de fractievoorzitter de politieke lijn bepaalt. „En dat ben ik.”

Petra de Koning (p.dekoning@nrc.nl; @pdekoning) vervangt deze week Tom-Jan Meeus.