Hackers stelen data van ‘s werelds grootste bedrijven

De daders eisen geld van Citycomp en dreigen de informatie openbaar te maken. Het zou gaan om „financiële informatie en privégegevens van alle klanten”.

Op een speciaal ingerichte website beweren hackers 312.570 bestanden in 51.025 mappen in handen te hebben.
Op een speciaal ingerichte website beweren hackers 312.570 bestanden in 51.025 mappen in handen te hebben. Foto iStock

Hackers hebben ingebroken bij Citycomp, een Duits bedrijf dat servers beheert van ‘s werelds grootste bedrijven, meldt Motherboard. De hackers dreigen nu gegevens van bedrijven als Airbus, Oracle, Volkswagen, Porsche en NH Hotel Group openbaar te maken.

De daders eisen geld van Citycomp en dreigen de informatie openbaar te maken op 31 april (april heeft slechts dertig dagen). Volgens Motherboard is er, afgaande op de bestandsnamen, veel financiële informatie verzameld.

Op een speciaal ingerichte website beweren hackers 312.570 bestanden in 51.025 mappen in handen te hebben. Het zou gaan om „financiële informatie en privégegevens van alle klanten” van Citycomp. Onder hen zijn ook Ericsson, Leica, Toshiba, UniCredit, British Telecom en Hugo Boss. Twee Duitse supermarkten, REWE en Kaufland, zijn ook getroffen.

Volgens Motherboard zouden de gegevens betrekking hebben op de Duitse vestigingen van de firma’s. In de lijst met slachtoffers staan bedrijven aangeduid met ‘GmbH’, de Duitse term voor een bv.

„Citycomp is gehackt en gechanteerd, de aanval is nog altijd aan de gang. We moeten voorzichtig zijn, want de hele zaak wordt door de politie onderzocht en de aanvaller probeert allerlei trucs”, reageerde een woordvoerder van cyberbeveiliger Deutor. Alle betrokken bedrijven zijn ingelicht over de hack. Van sommige getroffen bedrijven zijn enkele bestanden gestolen, van andere bedrijven honderden.