Duizenden kippen omgekomen bij grote schuurbrand Renswoude

Bij een grote brand in Renswoude kwamen duizenden kippen om. Onderzoek moet uitwijzen hoe de brand heeft kunnen ontstaan.

Dit jaar vonden er volgens Wakker Dier al zes stalbranden plaats, daarbij overleden 3.000 dieren.
Dit jaar vonden er volgens Wakker Dier al zes stalbranden plaats, daarbij overleden 3.000 dieren. Foto Lex van Lieshout/ANP

Bij een uitslaande schuurbrand in Renswoude zijn dinsdagmiddag duizenden kippen om het leven gekomen. Een schuur met daarin 16.000 kippen vatte in de namiddag vlam.

De brandweer ontving om 15.50 uur een melding. Er werden twaalf brandweerauto’s en bijna vijftig brandweerlieden ingezet om de brand te blussen. Een uur later werd het sein brand meester gegeven. Volgens een woordvoerder van de Utrechtse veiligheidsregio wordt er nog tot 20.00 uur nageblust. De werkzaamheden worden bemoeilijkt omdat het pand op instorten staat.

Lees ook: Brandwerende dakisolatie in de stal? Dat is te duur

Onbekend is hoeveel kippen er precies zijn omgekomen. „Wel zeker is dat het er duizenden zijn. Het grote voordeel is dat het een in- en uitloopschuur was. Veel kippen waren buiten omdat het goed weer was”, aldus de woordvoerder.

Twitter avatar JiriGlaap Jiri Glaap In #renswoude. De brand is inmiddels onder controle. Brandweer is aan het nablussen. Van de 16.000 kippen lopen er tientallen buiten. Lot van de anderen is ongewis #RTVUtrecht https://t.co/VxZMUpR0Kq

Hoe de brand heeft kunnen ontstaan, is ook niet bekend. Verder onderzoek moet dat uitwijzen. De woordvoerder kan „met zekerheid uitsluiten” dat er asbest in de schuur zat. Omwonenden werd geadviseerd tijdelijk ramen en deuren te sluiten, inmiddels hoeft dat niet meer.

In Nederland zijn er in 2018 ruim 122.000 dieren om het leven gekomen bij stalbranden. Dit jaar vonden er volgens Wakker Dier al zes stalbranden plaats, daarbij overleden 3.000 dieren. In februari kostte een brand in een varkensstal in Biezenmortel 2.500 varkens het leven.