Dit zijn de beste tips voor een leuk bedrijfsuitje

Vorige week schreef over de ergste bedrijfsuitjes, deze week zoekt ze naar de leukste. Maar zijn die er wel?
Illustratie Tomas Schats

Vorige week schreef ik over allerlei ellendige activiteiten waar mensen verplicht met hun collega’s naartoe moeten voor de ‘teambuilding’. Zoals ‘tenenlezen’, ‘schapenaaien’ en naar de sauna. En dan had ik het ‘liggen in doodskisten’ nog niet eens genoemd, wat een bedrijf haar personeel ooit had aangedaan.

Voor deze week had ik jullie ‘de leukste bedrijfsuitjes’ beloofd, maar ik kon er eigenlijk geen vinden. Dus in plaats daarvan heb ik een aantal tips. Het beste bedrijfsuitje is namelijk het uitje dat niet verplicht is. Maar als dat niet mogelijk is, helpen deze ideeën wellicht om het leed wat te verzachten.

De escaperoom. Veel bedrijven gaan op uitje naar een escaperoom, maar eigenlijk is dat best sadistisch, want: „Ik zit hier elke dag al in een escaperoom”, zoals iemand op Twitter schreef. Daarom mijn tip om de escaperoom gewoon op kantoor te organiseren. De mensen die eruit breken, mogen naar huis.

Het extreem korte uitje. Wie zegt dat een bedrijfsuitje per se een hele dag moet duren? Waarom niet een kwartier met Lego bouwen of koeknuffelen? Waarom niet een minuut ‘de kleur oranje dansen’ of ‘geblinddoekt neuriën en de mensen zoeken met dezelfde toonhoogte’ en daarna ‘hup’, weer door met je werk? Gaan we dan dood ofzo?

Het legendarische uitje. Een riskante tip, maar zeker het proberen waard: zorg voor een legendarisch uitje waar iedereen het jaren later nóg over heeft. Bijvoorbeeld omdat er te veel collega’s zwanger werden, in de cel belandden of nooit meer terugkwamen. Iedereen zal snappen dat het uitje daarna werd afgeschaft, maar de verhalen erover zorgen jaren later nog steeds voor teambuilding.

Een dag rustig werken. Het klinkt misschien gek, maar waarom niet: gewoon eens een dag lekker rustig werken als bedrijfsuitje. Dus zonder vergaderingen, geleuter van paardentrainers of ‘agile coaches’ en écht eens wat afkrijgen op kantoor – revolutionair idee. Zo kan zelfs élke dag een fijn bedrijfsuitje worden!

Het uitje waarbij iedereen elkaar kwijtraakt. Een andere tip is iedereen in bussen te laden, ergens heen te rijden en elkaar daarna kwijt te raken. Je kunt dat groots aanpakken en naar Parijs of New York afreizen, maar ook klimaatneutralere opties als ‘naar het strand’ of ‘naar het bos’ werken prima. Stap uit die bus, adem diep in en raak elkaar kwijt. Heerlijk.

Toch kun je zelfs van een vreselijk uitje nog een geslaagde dag maken. Bijvoorbeeld door de bedrijfsleiding een wat actievere rol te geven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan paaldansen, een menselijke piramide bouwen of over hete kolen lopen maar dan louter met het managementteam als deelnemers en de rest van de collega’s op tuinstoeltjes eromheen.

In die lijn doorredenerend zijn de mogelijkheden natuurlijk legio. Zoals kruisboogschieten op ‘het punt van de horizon’ van de directie, of beter nog, op de appel op het hoofd van de baas. Of kleien! Dat je de secretaris-generaal mag kleien. Maar dan over haar of zijn kleding heen.

Ook heel leuk: echte botsauto’s in de parkeergarage en dan per ongeluk een paar leasewagens van de raad van bestuur laten staan. Of een uitje op een schip waarbij de ceo opstapt en de boot vervolgens vertrekt zonder de rest van de collega’s.

Ik las ook over een workshop waarbij je in teams moest proberen een ingepakt ei van grote hoogte te laten vallen zonder dat het breekt – echt. Waarom niet proberen een paar van die eieren op het hoofd van de baas te laten vallen en dán kijken of ze breken?

Maar je kunt ook denken aan judo-workshops, kickboksen of zelfverdediging waarbij je leert over „meebewegen” maar waarbij je natuurlijk ook prima je manager met een heupworp kunt vloeren. Of klootschieten. En dat de baas dan moet rennen. Succes verzekerd.

De grondige renovatie. Veel bedrijven hebben renovatiewerkzaamheden op stapel staan. Waarom die niet integreren met het bedrijfsuitje? Dus dat je wc-potten van de muur mag breken, tussenmuren mag slechten, servies mag kapotgooien, printers mag stukslaan en systeemplafonds mag slopen. Het kan dan natuurlijk gebeuren dat er per ongeluk iets mis gaat. Maar ook dát is teambuilding mensen.

Maar het állerleukste uitje, is natuurlijk het uitje dat niet doorging. Stel je voor, iedereen komt bloedjechagrijnig naar kantoor. Met slaapzakken, rugzakken, matjes, tenten, kooktoestellen en gasflessen. En als iedereen er is, zeg je dat het niet doorgaat.

Stel je voor: twee dagen vrij en even helemaal niks. De opluchting, de blijdschap, de dankbaarheid. En dat dan elk jaar. Iedereen gelukkig.

Het beste teamuitje ooit.

Japke-d. Bouma onderzoekt hoe je gelukkig wordt op je werk. Tips via @Japked op Twitter.

Dit zijn de jeuktweets van de week