Reportage

Deze prediker wil homo’s laten stenigen

Omstreden Amerikaanse dominee Op bezoek bij een dienst van de omstreden Steven Anderson uit Arizona. Hij wil eind mei in Nederland prediken - om individuele zielen te winnen, want het land is wat hem betreft verloren.

Steven Anderson houdt een ochtenddienst in zijn baptistenkerk.
Steven Anderson houdt een ochtenddienst in zijn baptistenkerk. Foto Eline van Nes

De kerkdienst begint stevig, met het zingen van de laatste strofen van psalm 139b. Uit ongeveer vierhonderd kelen klinkt het: „Zou ik niet haten, Here, die U haten? Ik haat hen met volkomen haat, tot vijanden zijn zij mij.”

Naast een McDonald’s en een Denny’s, in een omgebouwde winkelruimte, is dit de Faithful Word Baptist Church van de omstreden Amerikaanse prediker Steven Anderson. Het publiek dat deze zondagochtend in Tempe (een voorstad van Phoenix, in Arizona) voor de dienst is gekomen ziet er doorsnee uit: jong en oud, zwart en wit. Sommigen dragen shirts, anderen zijn volledig in pak. Verschillende kerkgangers dragen pistolen op hun heupen.

De 37-jarige predikant Steven Anderson is berucht om zijn harde standpunten: homo’s zouden gestenigd moeten worden en slavernij vindt hij geen slecht idee. De terroristische aanslag op nachtclub Pulse in Florida, waarbij in 2016 49 doden vielen, juicht hij toe omdat de slachtoffers voornamelijk homoseksuelen waren. Op 23 mei wil Anderson in Amsterdam prediken, op nog onbekende locatie. Belangenvereniging COC roept op tot een inreisverbod; net als pro-Israël-lobbyclub CIDI, vanwege Andersons antisemitische uitspraken en ontkenning van de Holocaust.

Tijdens zijn kerkdienst zijn er imitaties van een zwarte hiphopper met een afgezakte broek en een dronken man. Even leest Anderson rustig een bijbeltekst, dan begint hij schreeuwend op de kansel te slaan. Hij herhaalt keer op keer dat de Bijbel letterlijk moet worden genomen.

Volgens kerkgangers groeit de kerk snel, door nieuwe bekeerlingen maar ook door de vele kinderen van de gelovigen. Hier kijken jonge moeders vanuit de kinderzaal toe. Foto Eline van Nes

„Dat is nou precies waarvoor ik hier kom”, vertelt de zestigjarige Lorretta Wiltse. „In Tennessee vond ik geen enkele kerk die trouw aan het woord van God bleef. Iedereen wil het verdunnen. Die priesters willen alleen maar geld verdienen en passen de boodschap aan de markt aan.”

Na twee herseninfarcten en met een zoon die zich kapotdronk, realiseerde Wiltse dat haar familie gered moest worden voor het te laat was. Ze verhuisde naar Arizona en overtuigde haar kinderen ook te komen. Sindsdien gaat het beter met ze. Haar kleinkinderen krijgen thuis les, weg van het „vuilnis” van publieke scholen; de evolutieleer bijvoorbeeld.

De letterlijke tekst van de Bijbel is voor haar de enige weg naar geluk, zegt ze. Dat er staat dat homoseksuelen gestenigd moeten worden, vindt Wiltse logisch. Eenmaal in verleiding zullen zij ook vervallen in het misbruiken van kinderen.

De 34-jarige kerkganger Jerry Rodriguez is het daarmee eens. Hij is gewapend naar de dienst gekomen, omdat de buitenwereld gevaarlijk is. „De andere wang toekeren? Wij moeten onszelf kunnen verdedigen bij dreiging.”

YouTube-kanaal

Na zijn dienst wil Anderson graag even spreken over zijn komende toer naar Europa, waar hij ook Zweden en Ierland wil aandoen. Wat hem betreft is Nederland als land een vrij verloren zaak: abortus, homohuwelijk, softdrugs. Hij verwacht ons land niet te redden; het doel is individuele zielen te winnen.

Een mogelijk inreisverbod verbaast hem. „In Ierland dacht ik 50 procent kans te hebben toegelaten te worden. In het ruimdenkende Nederland 99. Terwijl ik predik wat de kerk altijd heeft gezegd. De wereld is veranderd.”

Ziet hij dan geen overeenkomsten tussen zijn woorden en die van bijvoorbeeld een ‘haatimam’, die ook in één boek gelooft en vindt dat homoseksuelen van gebouwen gegooid moeten worden? „Dat hebben de moslims nu juist als enige goed begrepen”, roept hij uit. Staand met de Bijbel in zijn hand schieten zijn ogen onrustig heen en weer. „Voor de rest is de islam niet anders dan plagiaat uit de Bijbel, een slap aftreksel van het woord van God.”

Bij de Gereformeerde Gemeente in Alblasserdam begrijpen ze de ophef over de Nashville-verklaring niet zo

Anderson lijkt er vooral van te genieten dat landen hem willen weren. Aan een muur van de kerk heeft hij de overheidsdocumenten van de inreisverboden voor het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika ingelijst hangen en hij praat er lachend over.

„Wanneer mij een inreisverbod wordt opgelegd, dan zie ik bezoek naar mijn site en YouTube-kanaal van dat land een enorme opleving krijgen. Vergelijk het met die plakkers op een cd: Parental advisory: explicit lyrics. Dat is nou juist wat kinderen zullen willen luisteren.”

Intussen maakt Wiltse zich klaar voor vertrek. Ze is tevreden met de preek. Voorgangers moeten streng zijn, want we leven in duistere tijden, zegt ze. De duivel wil één wereldorde creëren, er zijn overal afvalligen. „Het einde is nabij. Ik hoop dat ik het mag meemaken”, zegt Wiltse. „Als mens dan. Want er is geen twijfel over dat ik na mijn dood aan de zijde van Jezus ben.”

Het publiek dat naar de Faithful Word Baptist Church in de voorstad Tempe (Arizona) is gekomen voor een dienst van Anderson. Foto Eline van Nes

Correctie (1 mei 2019): In een eerdere versie stond in een fotobijschrift doopsgezinde kerk i.pv. baptistenkerk. Dat is aangepast.