De Nationale Opera-dirigent Marc Albrecht wint Opera Award

De Duitser mag zich de beste operadirigent ter wereld noemen. Hij nam zijn prijs maandag in Londen in ontvangst.

Archiefbeeld van Albrecht.
Archiefbeeld van Albrecht. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Marc Albrecht, de dirigent van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest, mag zich de beste operadirigent ter wereld noemen. De Duitser heeft maandag een Opera Award gewonnen. Albrecht is sinds 2011 chef-dirigent van de twee Nederlandse orkesten en neemt na dit seizoen bij beide afscheid.

Albrecht zei maandag zeer vereerd te zijn „deze belangrijke onderscheiding uit de hedendaagse operawereld te ontvangen”, schrijft persbureau ANP. „Het maakt me blij en trots om zo ook het lange, gezamenlijke artistieke pad met de geweldige mensen van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest bekroond te zien.”

Lees ook: Albrecht is een Mahler-specialist van zeldzame klasse

De Duitse dirigent stopt vanaf 2021 bij De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest om zijn internationale carrière verder uit te bouwen. In zijn rol leidde hij de afgelopen jaren twee tot drie opera’s per seizoen en zes concertweken. Albrecht wordt opgevolgd door de Zwitser Lorenzo Viotti.

De Nationale Opera viel maandag meermaals in de prijzen. Componist György Kurtágs won met zijn opera Fin de Partie de prijs voor de beste wereldpremière. Ook won de Britse Katie Mitchell de prijs voor beste regisseur. De internationale Opera Awards bestaan sinds 2012 en worden gezien als de belangrijkste prijzen in de operawereld.

Correctie (30 april 2019): In een eerdere versie van dit stuk stond dat Lorenzo Viotti een Italiaan is. Dat klopt niet. Hij is een Zwitser. Hierboven is dat aangepast.