Recensie

Recensie Film

De hele inboedel moet weg in ‘Claire Darling’

Drama De excentrieke weduwe Claire wil haar hele inboedel verkopen. Terwijl het ene na het andere object verdwijnt, wordt helder wat al haar spullen voor haar door drama verscheurde familie hebben betekend.

De excentrieke weduwe Claire (Catherine Deneuve) bedenkt dat ze haar volledige inboedel wil verkopen in ‘Claire Darling’.
De excentrieke weduwe Claire (Catherine Deneuve) bedenkt dat ze haar volledige inboedel wil verkopen in ‘Claire Darling’.

Tussen alle hedendaagse opruimcoaches die zweren bij zo veel mogelijk spullen weg te gooien, voelt Claire Darling als een verademing. Hierin bedenkt de rijke, excentrieke weduwe Claire (Catherine Deneuve) dat ze haar volledige inboedel wil verkopen en laat haar antieke meubels, schilderijen en opwindpoppen de voortuin in slepen. De film, gebaseerd op het boek Faith Bass Darling’s Last Garage Sale, gaat expliciet over loslaten en afsluiten, maar het meanderende verhaal voelt tegelijkertijd als een pleidooi om even stil te staan, al dan niet met behulp van (te) lang bewaarde zooi.

Claire heeft geen contact meer met haar dochter Marie (Deneuves dochter Chiara Mastroianni), de weduwe was een behoorlijk onaangename moeder. Gewaarschuwd door een jeugdvriendin duikt Marie op in de tuin en net als de kijker weet ze niet of Claire haar verstand heeft verloren. Mooi is hoe weinig sentimentaliteit de personages tonen terwijl het ene na het andere object verdwijnt in de handen van koopjesjagers, terloops of via flashbacks wordt helder wat de betekenis was en is van deze objecten binnen de door een drama verscheurde familie.

Er gebeurt niet veel in Claire Darling en de symboliek ligt er soms wat bovenop, maar wie zich overgeeft aan het voortkabbelende verhaal verveelt zich niet. De beelden van Deneuve die als Claire met de ene na de andere sigaret in de mond rondscharrelt tussen haar verleden, trekken je vakkundig weg uit de hectiek van vandaag de dag waarin zaken soms al verdwenen zijn voor je er goed en wel bij hebt kunnen stilstaan.