Brieven

Brieven nrc.next 30/4/2019

FVD

Aanfluiting voor kiezers

De vuile was van FVD hangt er fraai bij, dankzij partijprominent Henk Otten (Machtsstrijd FVD leidt tot vertrek Otten uit bestuur, 26/4). Wat een aanfluiting tegenover al die kiezers die op deze partij gestemd hebben. Het LPF-drama in reprise: gratis voorstellingen!

Wel/geen platform

Is Wieringa gedraaid?

In zijn column De SS’ers (27/4) neemt Tommy Wieringa stelling tegen ‘no-platforming’, het weren van stemmen die je niet bevallen. Dat is een felicitatie waard, immers, drie jaar geleden wilde hij (nog) niet dat zijn boeken van hetzelfde fonds deel uit zouden maken als die van Dyab Abou Jahjah, een schrijver die hem niet beviel.

Twistgesprek filantropie

Wel meer schenkingen

De Franse ‘gele hesjes’ en vele anderen spreken schande van de miljoenen die rijke ondernemers ter beschikking stellen voor de restauratie van de Notre-Dame. Zo noemt Heleen Mees het in het Twistgesprek Schenkingen van Franse multimiljonairs zijn moderne aflaten (27/4) „problematisch als twee miljardairs achteloos 200 miljoen euro kunnen toezeggen voor de restauratie van de Notre-Dame, terwijl de Franse overheid de lasten van de gewone burger niet verlaagt”.

Wat de vrijgevigheid van ondernemers te maken heeft met de zuinigheid van de Franse overheid ontgaat mij.

En aangezien ik deze kritiek nooit hoor bij de vele miljoenen waarmee dezelfde rijken (en ook de overheid) ieder jaar opnieuw de miljardenvette voetbalindustrie sponsoren, kunnen we gerust vraagtekens plaatsen bij de oprechtheid van de klagers.


pastoor Maastricht

Technologie

Wie spioneert hier nou

Wegens mogelijke spionage wordt het Chinese Huawei door een aantal westerse landen uitgesloten van het leveren van apparatuur voor het nieuwe 5G-netwerk. Die spionageverdenkingen komen uit de Verenigde Staten. Echter, diezelfde verdenking is nooit gemaakt bij Amerikaanse leveranciers. Vreemd. Eén ding is wel zeker: als Huawei zou mogen leveren, dan kunnen de VS in ieder geval níét spioneren.

Lintjes

Verdiend of niet

De sultan van Brunei, Hassanal Bolkiah, kreeg in 2013 van koningin Beatrix de allerhoogste koninklijke onderscheiding: Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij wil in zijn eigen land de sharia invoeren en van dieven de hand laten afhakken.

Dit jaar kreeg de heer Cees de Bruin (92) van koning Willem-Alexander de laagste koninklijke onderscheiding: lid in de Orde van Oranje-Nassau. Al 45 jaar, zo is in Trouw te lezen, zorgt De Bruin, die zelf gehandicapt is en een hand mist, voor zijn jongste broer die blind is en een verstandelijke beperking heeft. Hij nam de volledige mantelzorg van zijn broer op zich en verzorgde hem dag en nacht.

De Tweede Kamer dringt aan op herziening van ons decoratiestelsel. Misschien kan daarbij een uitgangspunt zijn, dat de verdiensten van de decorandus bepalend zijn voor de hoogte van de onderscheiding.

Correcties/aanvullingen

Frenkie de Jong

In het artikel Frenkie goes to Barcelona (27/4, p. 12-13) staat dat Marjon Schuchhard, de moeder van voetballer Frenkie de Jong, 33 uur perste tijdens de bevalling. Dat is onjuist. De hele bevalling duurde 33 uur.