‘Boyz n the Hood’-regisseur John Singleton (51) overleden

Singleton overleed aan de gevolgen van een beroerte. Zijn bekendste film Boyz n the Hood ging over het leven in de getto’s van Los Angeles

John Singleton, hier in het midden op een foto uit februari 2019, werd 51 jaar.
John Singleton, hier in het midden op een foto uit februari 2019, werd 51 jaar. Foto Pedro Bazil/EPA

De Amerikaanse filmmaker John Singleton is maandag op 51-jarige leeftijd overleden. Singleton, bekend van de film Boyz n the Hood (1991), overleed aan de gevolgen van een beroerte die hij twee weken geleden kreeg, zo maakte zijn familie bekend.

Boyz n the Hood, een portret van jonge zwarte Amerikanen die opgroeien in gewelddadige wijken in Los Angeles, leverde Singleton een Oscar-nominatie op voor beste regie in 1992. Singleton was de eerste zwarte Amerikaan die genomineerd werd voor de prijs.

Singleton, destijds 24, was ook de jongste regisseur ooit die meedong naar de prijs, die dat jaar naar regisseur Jonathan Demme (The Silence of the Lambs) ging. Ook het door Singleton geschreven scenario werd genomineerd voor een Academy Award. Die prijs werd dat jaar gewonnen door Callie Khouri voor Thelma & Louise.

‘Innovatieve blik’

Boyz n the Hood was een commercieel succes en werd door critici geprezen. De film werd in 2002 opgenomen in het filmarchief van de Verenigde Staten. Singletons debuut werd toen door de Libary of Congress, de nationale bibliotheek dat het archief beheert, omschreven als een „een innovatieve blik op het leven en de moeilijke keuzes waar kinderen die in South Central Los Angeles opgroeien voor staan”.

Lees ook hoe NWA niet verwachtte dat track Boyz-n-the-Hood een succes zou worden: Gangsta-mode van N.W.A veroverde wereld

Singleton, die een filmopleiding aan de University of Southern California afrondde, regisseerde onder meer een Fast and the Furious-film in 2003 en maakte in 2000 een remake van Shaft, met Samuel L. Jackson in de hoofdrol. Hij werkte veel samen met rappers, onder wie Ice Cube en Tupac Shakur. Hij trouwde twee keer en had vijf kinderen.

Latere films van zijn hand, waaronder Rosewood (1997) en Four Brothers met Mark Wahlberg (2005), evenaarden het succes van zijn debuut niet.