Amerikaanse onderminister van Justitie Rosenstein stapt op

Rosenstein was bijna twee jaar lang verantwoordelijk voor het Rusland-onderzoek van de speciale aanklager, Robert Mueller. Zijn vertrek is niet onverwacht.

De Amerikaanse onderminister van Justitie Rod Rosenstein tijdens een conferentie in Washington, december vorig jaar.
De Amerikaanse onderminister van Justitie Rod Rosenstein tijdens een conferentie in Washington, december vorig jaar. Foto Erik S. Lesser / EPA

De Amerikaanse onderminister van Justitie Rod Rosenstein heeft maandag zijn ontslag ingediend. Rosenstein was verantwoordelijk was voor het Rusland-onderzoek van de speciale aanklager Robert Mueller. Hij vertrekt op 11 mei.

Het vertrek van Rosenstein wordt al maanden verwacht. Hij zou in maart al opstappen, maar bleef twee maanden langer aan om te helpen de afronding van het Mueller-onderzoek naar Russische inmenging in Amerikaanse verkiezingen in goede banen te leiden. Het eindrapport van Mueller werd deze maand grotendeels openbaar gemaakt.

Het vertrek van Rosenstein hangt samen met het aantreden van William Barr als minister van Justitie in februari. Barr volgde Jeff Sessions op, die in november door Trump werd ontslagen. Het is gebruikelijk dat een minister van Justitie een eigen plaatsvervanger krijgt.

Normaal gesproken blijven onderministers van Justitie relatief anoniem, maar Rosenstein, die Mueller in 2017 benoemde tot speciaal aanklager, verwierf ongekend veel bekendheid. Hij hield bijna twee jaar lang toezicht op het Rusland-onderzoek. Dat kwam omdat Sessions eerder afstand had gedaan van die verantwoordelijkheid wegens zijn eigen contacten met de Russische ambassadeur in Washington tijdens de verkiezingscampagne.

Lees ook: Trump zal baas van Rusland-onderzoek nu nog niet ontslaan

‘Heksenjacht’

In die periode had Rosenstein, een Republikein uit Philadelphia die oorspronkelijk bij Justitie werd benoemd door president George W. Bush, een moeizame relatie met president Donald Trump. Trump en zijn medestanders waren woedend over de benoeming van de speciale aanklager. De president verwierp het onderzoek als een „heksenjacht” en schilderde Rosenstein op Twitter zelfs af als een verrader die zou moeten worden opgesloten.

In tegenstelling tot de verwachtingen wist Rosenstein echter te ontkomen aan ontslag door Trump. Bewonderaars van Rosenstein hadden lof voor de wijze waarop hij het Mueller-onderzoek draaiende hield, ondanks aanvallen van de president en vermeende pogingen om het onderzoek op te doeken.

Volgens het eindrapport van Mueller spanden Trump en zijn campagne niet onwettig samen met Rusland om de verkiezingen te beïnvloeden. De speciale aanklager velde geen eindoordeel over de vraag of Trump zich schuldig heeft gemaakt aan belemmering van de rechtsgang om onderzoek naar de kwestie te dwarsbomen.

Nadat ze het rapport hadden ontvangen, bepaalden Barr en Rosenstein dat er onvoldoende bewijs was om Trump te beschuldigen van belemmering van de rechtsgang.

Trump heeft de jurist Jeffrey Rosen, onderminister van Transport, in februari voorgedragen als opvolger van Rosenstein. De 60-jarige Rosen, die bij het ministerie van Transport verantwoordelijk is voor veiligheids- en technologiebeleid, werkte eerder als jurist en adviseur voor het Witte Huis onder president George W. Bush.