afgeketste Bankenfusie

Topman Commerzbank: wij zijn sterk genoeg om zelfstandig verder te gaan

Martin Zielke van Commerzbank
Martin Zielke van Commerzbank Foto EPA

Dat de fusiegesprekken met Deutsche Bank zijn afgebroken, wil niet zeggen dat Commerzbank zich nu maar in de armen stort van een buitenlandse koper. Het bedrijf heeft ook zelfstandig een mooie toekomst, verkondigde Commerzbank-topman Martin Zielke dit weekeinde in de Duitse krant Welt am Sonntag.

Het interview lijkt vooral gericht aan ING en het Italiaanse Unicredit. Beide banken toonden naar verluidt in een eerder stadium interesse in een overname van Commerzbank. „We zijn zelfstandig sterk genoeg om onze weg te gaan. Dat kunnen we zelfs heel goed”, aldus Zielke. Volgens de topman heeft Commerzbank een goede uitgangspositie en „behoorlijke mogelijkheden” om te groeien, zowel op het gebied van particuliere klanten als in de zakelijke markt.

Die hoopvolle woorden ten spijt verkeert zowel Deutsche als Commerzbank onmiskenbaar al jaren in crisis. Om die reden drong de Duitse politiek aan op een fusie. Zo zou één sterke Duitse bank ontstaan, was de redenering. Maar vorige week bleek dat de fusiegesprekken tussen de twee grootste Duitse banken waren afgegebroken. Vakbonden, economen, analisten en beleggers zullen tevreden zijn. Zij waren vanaf het begin sceptisch over een fusie. Die zou duizenden arbeidsplaatsen kosten, duur zijn en onduidelijke voordelen bieden. (NRC)