Abdicerende keizer Akihito bedankt Japanse volk in laatste rede

Het keizerschap van Akihito duurt formeel nog tot middernacht. Zijn zoon Naruhito heeft hem inmiddels opgevolgd.

Kroonprins Naruhito (tweede van rechts) tijdens de abdicatieceremonie van de 85-jarige keizer Akihito (links). Keizerin Michiko staat rechts van hem.
Kroonprins Naruhito (tweede van rechts) tijdens de abdicatieceremonie van de 85-jarige keizer Akihito (links). Keizerin Michiko staat rechts van hem.

De Japanse keizer Akihito heeft dinsdag tijdens zijn laatste toespraak als keizer het Japanse volk bedankt voor de steun tijdens zijn dertigjarige keizerschap. De 85-jarige Akihito doet deze dinsdag afstand van de Chrysantentroon. Akihito’s zoon Naruhito (59) heeft hem opgevolgd.

Lees ook: De Japanse keizers worden steeds gewoner

„Vandaag komen mijn mijn taken als keizer tot een einde”, zei Akihito tijdens een korte plechtigheid in het keizerlijke paleis. Daar kondigde Akihito zijn abdicatie formeel aan in bijzijn van leden van de keizerlijke familie en hoge regeringsfunctionarissen, onder wie premier Abe. Akihito bedankte de bevolking van Japan voor haar steun en vertrouwen en bad voor vrede en voorspoed, meldt persbureau AP.

Op tv-beelden van eerder op de dag, die live werden uitgezonden, was te zien hoe de keizer in ceremoniële gewaden een shintotempel in Tokyo binnenging om daar te bidden.

Reiwa: prachtige harmonie

Akihito’s heerschappij eindigt officieel om middernacht, Japanse tijd. Daarna begint de regeringsperiode van zijn zoon Naruhito, genaamd Reiwa of „prachtige harmonie”. Woensdagochtend beginnen de rituelen rond zijn troonsopvolging.

Naruhito ontvangt dan op zijn beurt enkele heilige regalia die zijn troonsbestijging bevestigen. De nieuwe keizer zal dan ook het volk toespreken. Een uitgebreide publieke ceremonie vindt dit najaar plaats, in bijzijn van staatshoofden van andere landen.

Bekijk ook: Japanse Keizer Akihito treedt af: leven in foto’s

De populaire Akihito uitte in 2016 de wens om te abdiceren, waarna de Japanse regering dit wettelijke mogelijk maakte. Het is de eerste abdicatie van een Japanse keizer in tweehonderd jaar. Akihito wordt geprezen omdat hij het keizerschap toegankelijk en zichtbaarder maakte. Hij trouwde met een gewone burger en wil na zijn dood gecremeerd worden, terwijl Japanse keizers traditioneel begraven worden.