Zeven maanden celstraf voor ex-beveiliger Wilders wegens lekken

Faris K. vertelde geheime informatie door over de PVV-leider, zoals bijvoorbeeld diens woonplaats. Naast de celstraf krijgt hij ook een beroepsverbod van vijf jaar.

Faris K. heeft maandag een celstraf opgelegd gekregen voor het lekken van informatie.
Faris K. heeft maandag een celstraf opgelegd gekregen voor het lekken van informatie. Foto Lex van Lieshout/ANP

Faris K., de ex-beveiliger van Geert Wilders, is maandag veroordeeld tot een celstraf van zeven maanden voor het lekken van informatie over onder meer de woonplaats van de PVV-leider. Ook kreeg hij van de rechtbank in Den Haag een beroepsverbod opgelegd van vijf jaar.

De straf valt hoger uit dan de vijf maanden die justitie had geëist. De rechter acht een zwaardere straf nodig omdat K. meermaals was gewaarschuwd geen informatie door te spelen. Ook had hij een speciale verklaring ondertekend.

De 37-jarige K. bekende twee weken geleden in de rechtszaal dat hij met drie vrouwen, onder wie zijn vriendin, details had besproken die onder zijn geheimhoudingsplicht vielen. Hij noemde zijn gedrag „stom”. Naast de informatie over Wilders heeft K. ook details gedeeld over het bezoek van een van de dochters van de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama aan Nederland.

Lees ook: Loslippige Wilders-beveiliger was ‘stom’, maar ‘zonder kwade bedoelingen’

Campagne stilgelegd

K. was binnen de DBB, de huidige DKDB (Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging), verantwoordelijk voor het maken van omgevingsscans voor de beveiliging van Wilders en andere, niet nader genoemde personen. Begin dit jaar werd hij definitief ontslagen.

Het onderzoek naar K. begon in de zomer van 2016 en heeft enkele maanden geduurd. Zijn telefoon werd afgetapt en de recherche hing zijn auto vol met opnameapparatuur. Eind februari 2017 werd K. gearresteerd en zat hij korte tijd vast. Geert Wilders legde toen zijn campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen tijdelijk stil.

Het is niet de eerste keer dat K. een straf krijgt opgelegd voor het lekken van informatie. In 2008 werd hij als politieagent in Utrecht ook al veroordeeld voor het lekken van beroepsgeheimen. Voor zover bekend hebben de woorden van K. niet tot onveilige situaties geleid.