Opinie

Wij Amersfoort

Marcel van Roosmalen

Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort was het meest onder de indruk van „de energie” die de koninklijke familie zaterdag meenam naar zijn stad. „Dat Wij Amersfoort-gevoel hebben we heel geslaagd overgebracht.”

Amersfoort: stad van de volgzame onderdaan, stad waar John van den Brom en rapper Diggy Dex al boven het maaiveld uitsteken, stad die Lucas Bolsius past als een handschoen. Je kunt hem vijftig keer de hand schudden en dan nog kun je niet op zijn naam komen.

Van Amersfoort kregen we tijdens Koningsdag heel veel van een beetje te zien, de burgemeester verwoordde het liever andersom: „een beetje van heel veel”.

Die hele gedachtengang alleen al: ‘We willen laten zien wat Amersfoort in huis heeft.’ Want de Koning had geen idee? Nou, de rest van het land viel van zijn stoel: cliniclowns, een rapper, een dierentuin, basisscholen, koren, een kerktoren, grachten, 220 nationaliteiten, acrobaten, een duurzaamheidsplein … Wat doen we hier nog, dachten we in Wormer. En dan die geweldige slogan: ‘Wij Amersfoort’.

Vanaf het moment dat de koninklijke bus arriveerde, veranderde Bolsius in de ideale lakei. En met hem de rest, de NOS voorop. Het maakt niet uit wie ze bij de NOS als deskundige, verslaggever of duider van het koningshuis neerzetten, ze gaan allemaal om. „Dit hebben ze in Amerika niet”, werd er gezegd, alsof het vieren van het staatshoofd een deugd is. Kysia Hekster, toch een volwassen vrouw, die bloedserieus het loopje van de vijftienjarige prinses Amalia door Amersfoort analyseerde.

Die tocht zonder wanklank, die walk of shame, Amersfoorters die juichten omdat ‘prinses Marilène’, die op de Fredericusschool in Velp nog gewoon de dochter van Hans van den Broek was, twee keer – ‘Op hakken!’ – een basketbal in een netje gooit. Waarom klappen mensen als prins Constantijn en prinses Laurentien passeren? Omdat ze vanwege wie ze zijn regelmatig in talkshows zitten? Hij met die start-ups, zij met dat voorlezen, een woord dat ze zelf inmiddels uitspreekt als ‘veurlezen’. Lachen: prins Maurits met een clownsneus op.

Burgemeester Bolsius die het in zijn afsluitende keuvel had over de openbare quiz: „Wij hebben kunnen zien wie de meest fanatieke spelletjesspeler van het paleis is.”

Dan heb je het in Amersfoort al snel over ‘geschiedenis schrijven’ en ‘een onvergetelijk feest’. Mooie woorden van de koning ook: „Wie het spreekwoord verzonnen heeft van de ezel en de steen is nog nooit naar de keistad geweest want aan deze kei wil je je heel graag stoten.”

Wat zullen ze in die koninklijke bus gelachen hebben dat zelfs dat erin ging als zoete koek. Nou, de monarchie zit voorlopig weer in de harten hoor, iedereen is er weer in getuind. Kan de koning voortaan niet elk jaar naar Amersfoort?

Marcel van Roosmalen schrijft op deze plek een wisselcolumn met Ellen Deckwitz.