VS worden weer opgeschrikt door een dodelijke aanslag op synagoge

Californië De 19-jarige schutter handelde uit antisemitisme. Hij doodde zaterdag een vrouw en verwondde een rabbijn en twee anderen.

Een Amerikaanse legt bloemen bij de synagoge van Poway in Californië waar zaterdag een dode viel bij een aanslag.
Een Amerikaanse legt bloemen bij de synagoge van Poway in Californië waar zaterdag een dode viel bij een aanslag. Foto David Maung/EPA

„De rabbijn werd in de hand geschoten”, zei de Amerikaanse burgemeester Steve Vaus tegen zender MSNBC. „Ik heb begrepen dat geen van de andere verwondingen levensbedreigend zijn.”

De Verenigde Staten zijn na een half jaar weer opgeschrikt door een aanslag. Dit keer opende een 19-jarige schutter in het Californische stadje Poway het vuur in een synagoge. Daarbij doodde hij zaterdagochtend een vrouw van zestig. Ook verwondde hij de rabbijn en twee anderen, onder wie een kind van acht. De verdachte is aangehouden.

De Amerikaanse president Donald Trump noemde de schietpartij een antisemitische aanval. De aanslag komt exact zes maanden na het bloedbad in de Tree of Life-synagoge in de noordelijke industriestad Pittsburgh, waarbij elf mensen om het leven kwamen.

De slachtoffers die zaterdag vielen in Poway, bij San Diego, waren met zo’n honderd anderen in de synagoge voor de viering van het joodse paasfeest.

Er zijn volgens het Amerikaanse persbureau AP aanwijzingen dat het wapen van de schutter haperde, enige tijd nadat hij het vuur had geopend. Hij sloeg op de vlucht toen een politieagent buiten dienst die aan het werk was als particuliere beveiliger op hem schoot.

Kort na zijn vlucht meldde de schutter zijn daad zelf aan noodnummer 911. Op de snelweg kon de politie hem langs de kant van de weg stilzetten. Daarop sprong de verdachte uit zijn auto met zijn handen in de lucht, en kon hij worden gearresteerd.

Dat de schutter antisemitische motieven had, blijkt uit wat hij zou hebben geroepen toen hij de synagoge binnenkwam en uit berichten die hij op sociale media plaatste. Ook stelde hij een soort manifest op, dat hij zelf een „open brief” noemt.

Hij kondigde zijn daad bovendien aan op het online platform 8chan, net als de extreem-rechtse Brenton Tarrant, die in Christchurch in Nieuw-Zeeland in twee moskeeën vorige maand een bloedbad aanrichtte waarbij vijftig mensen om het leven kwamen.

„Ik heb gehoord dat het zeker iemand met haat in zijn hart was”, zei de burgemeester van Poway in een reactie, „haat tegen onze joodse gemeenschap.”

In zijn manifest laat de schutter, die zichzelf bekendmaakte als John Earnest, zich sterk antisemitisch uit. Hij prijst hij onder meer Tarrant en diens aanslag in Christchurch en de dader van het bloedbad in de Tree of Life-synagoge.

Earnest schrijft dat hij eerder heeft geprobeerd om een moskee in de Amerikaanse plaats Escondido in brand te steken. De politie onderzoekt die claim. Bij de brand liep de moskee schade op, maar er vielen geen doden of gewonden.

John Earnest studeerde aan de California State University. Die onderwijsinstelling heeft dat intussen bevestigd.