Van Dijk en Miedema spelers van het jaar

Engels voetbal

De Nederlandse voetballers Virgil van Dijk en Vivianne Miedema zijn door hun collega’s in Engeland verkozen tot Speler van het Jaar.

Van Dijk, die bij Liverpool speelt, hield tijdens de verkiezing van de Engelse spelersvakbond PFA Sergio Agüero, Bernardo Silva en Raheem Sterling van Manchester City, Eden Hazard van Chelsea en teamgenoot Sadio Mané achter zich. Vorig jaar won ook al een speler van Liverpool de prijs, toen was dat Mohamed Salah.

Het is pas de vierde keer dat de prijs naar een verdediger gaat. Eerdere Nederlandse winnaars waren Dennis Bergkamp (1998), Ruud van Nistelrooij (2002) en Robin van Persie (2012). Frans Thijssen werd in 1981 als speler van Ipswich Town uitgeroepen tot Engels Voetballer van het Jaar door de FWA, de vereniging van Engelse voetbaljournalisten.

Oranje-aanvoerder Van Dijk maakt een ijzersterk seizoen door bij Liverpool en is met zijn club nog in de race voor de Champions League (woensdag in de halve finale tegen Barcelona) en de landstitel. Met nog twee wedstrijden te spelen heeft Liverpool een achterstand van een punt op Manchester City.

Van Dijk kwam anderhalf jaar geleden voor 85 miljoen euro over van Southampton en werd daarmee de duurste verdediger ooit. Eerder speelde hij voor Celtic en FC Groningen.

Bij de vrouwen ging Vivianne Miedema, spits van Oranje en Arsenal, er met de prijs voor beste speler vandoor. Ze is de eerste vrouwelijke Nederlandse voetballer die deze eer toekomt. Miedema voert de topscorerslijst in Engeland aan met 22 doelpunten uit 19 wedstrijden. Dit weekend werd ze met Arsenal kampioen van Engeland. (NRC)