Thuiskok. Schoon eten

Voor wie zich wel eens afvraagt wat al die dunne Hollywoodsterren eten, is er nu het inmiddels vijfde kookboek van actrice Gwyneth Paltrow, Eat, Reset, Heal, ‘eet je mooi en voel je goed met clean eating’. Normaliter negeer ik boeken van beroemdheden die hun eetgewoonten delen. Ten eerste zullen ze wel een chef in dienst hebben die al het ingewikkelde en tijdrovende werk doet, ten tweede heb ik geen zin in zeldzame ingrediënten of vage zaadjes en ten derde is eten een bron van geluk voor me. Dat betekent dat ik het niet prettig vind om alles minutieus af te moeten wegen of te leven op shakes.

Ik heb eens een dieet gevolgd waarbij ik vier dagen lang moest teren op drie glazen sap per dag. Het werkte, want ik viel af, maar dat gebrek aan vast voedsel, het niet hoeven kauwen, dat vond ik best wel aangrijpend. Het zoog alle plezier uit het leven. Die associatie, culinaire lusteloosheid, heb ik ook met sterren. Ze hebben bijna allemaal hetzelfde lichaam, slank, zonder een grammetje vet, elke jurk zit als gegoten, maar als je daarvoor op shakes moet leven, bedank ik bij voorbaat.

In Eat, Reset, Heal laat Gwyneth Paltrow zien dat het allemaal niet zo extreem hoeft. Haar boek zit vol ‘cleane’ gerechten zoals zij dat noemt, maar ze zijn wel toegankelijk. Het idee van de receptuur is dat die het lichaam reinigt of in balans houdt met gezonde, biologische producten vol vitaminen. Er staan dus zeker ook recepten voor shakes in en achterin vind je uitleg en aanwijzingen voor zaken als een fat flush, een boost voor je bijnieren en een ayurvedische detox.

Veel experts wijzen op de onzin van detox-kuren, dus die laat ik nu onbesproken, maar voor het overige zit het boek vol met interessante gerechten. Alles natuurlijk aangevuld met idyllische foto's van een gelukzalige Paltrow.

De gewone recepten, daar gaan we er een aantal van maken deze week. Hoewel, gewoon: de receptuur is licht, de ingrediënten schoon. Weinig koolhydraten, veel groenten. In het boek vind je veel invloeden uit verschillende keukens, zoals een Peruaanse kippensoep met bloemkool, een Mexicaanse ‘no tomato’ kip en falafelburgers met bietjes.

Ik moet bekennen dat ik aangenaam verrast ben door de recepten, wie weet ga ik na deze week ook resetten en healen.