Spionageverdachte uit de VAE pleegt zelfmoord in Turkse cel

Turkije arresteerde de man en een collega medio april en onderzocht of er een link was met de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi in Istanbul.

Een demonstrant houdt een foto van de vermoorde journalist Jamal Khashoggi vast.
Een demonstrant houdt een foto van de vermoorde journalist Jamal Khashoggi vast. Foto Ozan Kose/AFP

Een spionageverdachte uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) die eerder deze maand door Turkije werd vastgezet, heeft zelfmoord gepleegd in zijn cel. Dat heeft een functionaris van het Turkse ministerie van justitie maandag gezegd, aldus persbureau Reuters.

De man zat samen met een collega opgesloten in de Silivri-gevangenis in Istanbul op verdenking van politieke en militaire spionage. De twee zouden bekend hebben voor de geheime dienst van de VAE te werken, meldden de Turkse autoriteiten kort na hun arrestatie.

Ook onderzocht Turkije of er een link was tussen de komst van de mannen en de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanbul. Een van de twee arriveerde enkele dagen na de moord op Khashoggi in Turkije. De ander zou zijn collega later zijn nagereisd om hem te ondersteunen. Wie van de twee zich nu van het leven heeft beroofd, maakte Turkije niet bekend.

Link met Saoedi-Arabië

De twee zouden in het mediterraanse land informatie hebben verzameld over politieke bannelingen en studenten. Een Turkse functionaris zei kort na de arrestatie half april dat er wellicht „een poging is gedaan om informatie te verzamelen over Arabieren, onder wie politieke dissidenten, die in Turkije wonen”. De VAE en Saoedi-Arabië onderhouden nauwe politieke banden.

Op 2 oktober 2018 werd Jamal Khashoggi, die als Washington Post-columnist het beleid van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman regelmatig bekritiseerde, gedood in het Saoedische consulaat in Istanbul. Volgens een onderzoek van de Verenigde Naties betrof het een „brute en geplande moord, uitgevoerd door functionarissen van de Saoedische staat”. De moord leidde tot internationale verontwaardiging en sancties.