Puigdemont mag niet meedoen aan Europese verkiezingen

Van de Spaanse kiescommissie mag Puigdemont niet meedoen aan de Europese verkiezingen, omdat de Catalaanse separatistenleider niet als Spaanse burger in het buitenland staat geregistreerd.

Puigdemont verblijft in België om aan vervolging van de Spaanse justitie te ontkomen.
Puigdemont verblijft in België om aan vervolging van de Spaanse justitie te ontkomen. Foto Alejandro Garcia/EPA

De Catalaanse ex-president Carles Puigdemont mag niet meedoen aan de Europese verkiezingen eind mei. Dat heeft de Spaanse kiescommissie bepaald, schrijft persbureau AFP maandag. Puigdemont, woonachtig in België, staat namelijk „niet als Spaanse burger in het buitenland geregistreerd”.

De separatist had als lijsttrekker van Junts per Catalunya (Samen voor Catalonië) mee willen doen om uiteindelijk via het Europees Parlement terug te keren in de politiek. De conservatieve partijen Partido Popular en Ciudadanos hadden bezwaar aangetekend tegen zijn kandidatuur. De nummers twee en drie van de partij, beiden oud-regiominister van Catalonië, zijn ook uitgesloten van deelname, zo bericht de Spaanse krant El País. Ook zij staan niet geregistreerd als Spaanse burgers in het buitenland.

Lees ook: Puigdemont naar Straatsburg? Hij heeft nog een lange weg te gaan

Doordat drie namen zijn komen te vervallen, voldoet Junts per Catalunya niet meer aan de voorwaarden die de kiescommissie stelt aan de gelijke verdeling van mannen en vrouwen op de lijst. De partij heeft nog tot maandagavond de tijd om de kieslijst aan te passen.

‘Stem van Catalonië laten horen’

Vorige maand gaf Puigdemont te kennen terug te zullen keren naar Catalonië als hij in het parlement wordt verkozen. Hij houdt zich sinds oktober 2017 schuil in het buitenland om aan arrestatie door de Spaanse justitie te ontkomen. De autoriteiten in Madrid willen Puigdemont namelijk vervolgen voor zijn aandeel in het illegaal uitroepen van de republiek Catalonië in 2017. Ook vier Catalaanse ‘ministers’ sloegen destijds met hem op de vlucht.

De Junts per Catalunya is boos over het besluit van de kiescommissie. Volgens de partij probeert Madrid Puigdemont en andere separatisten op deze wijze het „zwijgen op te leggen”. „Het doel is om de stem van Catalonië, dat een onafhankelijke staat wil zijn, in het hart van de Europese democratie te laten horen”, lichtte Puigdemont zijn deelname recent toe.