Overstromingen in Canada, 10.000 mensen geëvacueerd

De voorjaarsoverstroming geldt als de grootste in Canada sinds de eeuwwisseling. Het oosten van het land kampt met snel smeltende sneeuw.

Canadese soldaten proberen het overstromingswater terug te dringen bij de rivier Ottawa.
Canadese soldaten proberen het overstromingswater terug te dringen bij de rivier Ottawa. Foto Sean Kilpatrick/AP

Meer dan 10.000 Canadezen zijn de afgelopen dagen geëvacueerd vanwege de grootste voorjaarsoverstroming in Canada sinds de eeuwwisseling. Dat meldt persbureau AFP. De rivieren in het oosten van het land zijn buiten hun oevers getreden door zware regenval en snel smeltende sneeuw. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers te betreuren.

De provincie Quebec is het zwaarst getroffen, samen met Ontario en New Brunswick. De steden Montreal en Ottawa hebben de noodtoestand uitgeroepen. Naar verwachting bereikt het water op dinsdag of woensdag het hoogste peil, meldt The New York Times. Om de evacuaties in goede banen te leiden, zijn duizenden militairen ingezet.

Veel huisdieren hebben de watersnood niet overleefd. Zij stierven door verdrinking of onderkoeling door het water. Er zijn momenteel nog reddingsacties aan de gang om achtergebleven huisdieren te helpen.

Dijkdoorbraak

Afgelopen weekend brak er een dijk door in een buitenwijk van Montreal, Sainte-Marthe-Sur-le-Lac. Het water stroomde rond etenstijd de wijk in, waarna met spoed meer dan 6.000 mensen werden geëvacueerd. Zo’n duizend mensen werden overgebracht naar de naburige provincie New Brunswick.

Er zijn dit jaar twee keer zo veel evacuaties als in 2017, een recordaantal sinds 2000. Er zijn aanwijzingen dat de wateroverlast verergerd wordt door klimaatverandering, schrijft The New York Times. „Wat eerst werd gezien als het soort overstroming dat eens in de honderd jaar voorkomt, gebeurt nu eens per vijf jaar - en in dit geval zelfs eens in de twee jaar”, zei de Canadese minister van Milieu volgens de Amerikaanse krant.