Otten niet langer beoogd fractievoorzitter Eerste Kamer voor FVD

Zonder overleg met Otten heeft FVD besloten dat hij geen geschikte kandidaat meer is voor het „lijstwoordvoerderschap”. Otten kwam vorige week in opspraak toen bleek dat hij geld uit de partijkas op zijn eigen rekening had gestort.

Foto David van Dam

Henk Otten is niet langer de beoogde fractievoorzitter voor de Eerste Kamer voor Forum voor Democratie (FVD). Dat heeft de politieke partij maandag bekendgemaakt. Volgens FVD is zondag „de gehele Eerste Kamerlijst - met uitzondering van Henk Otten zelf - samengekomen”. De beoogde senatoren hebben „in het licht van de gerezen vertrouwensbreuk” besloten dat Otten geen geschikte kandidaat meer is voor het „lijstwoordvoerderschap”.

Otten blijft wel onderdeel uitmaken van de Eerste Kamerfractie van FVD, zei hij maandagmiddag tegen de Telegraaf. Otten raakte in opspraak nadat hij als penningmeester van de partij geld overmaakte naar zichzelf, onthulde NRC vorige week. Ook uitte Otten in een interview met NRC kritiek op Thierry Baudet. De partijleider van FVD zei maandag tegen NOS dat wat hem betreft het conflict met Otten voorbij is.

Lees het interview met Otten: ‘Baudet trekt de partij te veel naar rechts’

Driemaal teruggetreden

Na publicatie van dat interview tweette Baudet dat Otten verzocht was „eervol terug te treden als medewerker van de Tweede Kamerfractie en zijn contract op te zeggen”. De dag erna volgde het nieuws over Ottens greep uit de partijkas en deed hij op verzoek van Baudet ook afstand van zijn rol als bestuurslid van de partij. Eerder had Otten, die medeoprichter is van FVD, zijn rol als penningmeester al neergelegd.

De huidige nummer twee op de Eerste Kamerlijst van FVD, Paul Cliteur, is door de beoogde senatoren verkozen als tijdelijke fractiewoordvoerder. Na de installatie van de Eerste Kamerfractie in juni, schrijft het FVD, zal de partij „via een geëigende procedure een definitieve voorman of -vrouw kiezen”.

Forum voor Democratie behaalde afgelopen maart een fikse overwinning bij de Provinciale Statenverkiezingen en wordt waarschijnlijk met dertien zetels in één klap de grootste partij in de Eerste Kamer.