Leidinggevende ProDemos ontslagen na klachten over misbruik

Na meerdere meldingen van grensoverschrijdend gedrag heeft ProDemos een leidinggevende ontslagen. Er zijn geen aangiften gedaan.

ProDemos in Den Haag.
ProDemos in Den Haag. ANP

Een leidinggevende in het Haagse ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’ ProDemos is ontslagen na klachten van seksueel grensoverschrijdend gedrag . Dat meldt ProDemos maandag op zijn website. Er zijn geen aangiften gedaan.

ProDemos organiseert onder andere rondleidingen over het Binnenhof voor scholieren en toeristen. Volgens de NOS gaat het om een 37-jarige man in een leidinggevende functie. Hij zou misbruik hebben gemaakt van zijn positie en seks hebben afgedwongen bij mannelijke begeleiders en rondleiders. Het zou gaan om studenten of net afgestudeerden, de jongste zouden rond de twintig jaar oud zijn geweest. De NOS baseert zich op gesprekken met meerdere vermoedelijke slachtoffers.

Grensoverschrijdend gedrag

De Haagse organisatie zegt „geschokt” te zijn „wegens meldingen van grensoverschrijdend gedrag door een medewerker tegenover collega’s”. In februari ontving ProDemos naar eigen zeggen de eerste klacht van grensoverschrijdend gedrag. De directie zegt de leidinggevende nog diezelfde dag geschorst te hebben, en „onmiddellijk” een onderzoek te zijn gestart.

„De uitkomst van dit interne onderzoek bracht feiten naar voren omtrent ernstig verwijtbaar gedrag. Deze uitkomst leidde inmiddels tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst met de medewerker, die leiding gaf aan een onderdeel van ProDemos.”

Volgens NOS hebben uiteindelijk zeker zes medewerkers „belastende verklaringen” afgelegd. ProDemos wilde maandagavond de berichtgeving van NOS tegen NRC niet bevestigen, omdat het gaat om de ervaringen van de mannen zelf. Ook zegt de woordvoerder uit privacyoverwegingen niet te kunnen zeggen wanneer het misbruik zou hebben plaatsgevonden.

De directie van de Haagse organisatie schrijft „zekerheidshalve” externe deskundigen te gaan raadplegen over de vraag of ProDemos juist te werk is gegaan bij het behandelen van de klachten. ProDemos ontvangt jaarlijks tienduizenden scholieren, studenten en toeristen. Ook is het de organisatie achter de Stemwijzer. ProDemos ontving in 2018 4,4 miljoen euro subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en 1,9 miljoen euro subsidie van de Tweede Kamer.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wist tot vanmiddag niet van de situatie. Een woordvoerder laat NRC weten dat Binnenlandse Zaken vanmiddag, voor het item in het NOS-journaal, op de hoogte is gesteld door ProDemos. Volgens hem betreft het een „interne aangelegenheid”. Op de vraag of de organisatie de subsidieverstrekker volgens de regels meteen had moeten inlichten, heeft het ministerie vanavond geen antwoord.