‘Nissan wijst opnieuw fusievoorstel Renault af’

Automakers Nissan presteert al een tijd niet goed, maar blijft de toenaderingspogingen van Renault afslaan. Tot ergernis van de Fransen.

Foto EPA

Ook al verslechtert de onderhandelingspositie van Nissan met elke winstwaarschuwing, de Japanse automaker blijft elke toenaderingspoging van zijn Franse partner Renault afwijzen.

Op basis van interne bronnen schreef the Financial Times vlak voor het weekeinde dat Nissan een nieuw fusievoorstel van de nieuwe Renaulttopman Jean-Dominique Senard heeft afgeslagen. Een bankier van SMBC Nikko Securities, dat door Renault was ingehuurd voor de deal, kreeg niet eens een afspraak met Nissan-topman Hiroto Saikawa. Kort daarna werd de bankier op het matje geroepen door een hoge overheidsambtenaar, die vertelde dat een fusie geen optie was.

In het fusieplan stonden juist voorstellen om de positie in de alliantie, waar Renault en Nissan met Mitsubishi inzitten, gelijkwaardiger te maken. Beide fabrikanten zouden evenveel inspraak in de holding krijgen en evenveel bestuurders aanwijzen. Ook zou de Franse overheid, die 15 procent van de Renault-aandelen heeft, terugtreden. Nu heeft Renault 43 procent van de aandelen in Nissan, terwijl Nissan maar 15 procent van de aandelen in Renault heeft.

Maar critici uit Japan hebben zo hun twijfels, volgens FT . Zo is niet duidelijk wie de baas van het fusiebedrijf gaat worden en wanneer de Franse overheid dan terug zal treden. Ook bestaat de vrees dat de Franse technologie dominant zal worden.

Door de afwijzing loopt de spanning tussen de twee autofabrikanten nog verder op. De sfeer is al te snijden sinds de arrestatie van oud-topman Carlos Ghosn vorig jaar november. „Dit is geen vijandige overname, maar een voorstel voor een gelijkwaardige fusie”, mopperde een bron van Renault tegen FT. „Renault doet de ene na de andere concessie, maar de goede wil raakt een keer op.”

Nissan presteert al een tijd niet goed. Vorige week stelde het bedrijf de verwachte winst voor afgelopen boekjaar, dat eindigde in maart, naar iets meer dan de helft bij wegens tegenvallende verkoop in de VS. Het is de tweede aanpassing in korte tijd en dat maakt de onderhandelingspositie van Nissan niet sterker.

Inmiddels vallen ook de cijfers van Renault tegen. Vorige week maakte de Franse fabrikant bekend dat de omzet in het eerste kwartaal met bijna 5 procent was gedaald naar 12,5 miljard euro, door de slechte verkoop in Argentinië en Turkije en het vertrek uit Iran vorig jaar wegens sancties. Ondanks de tegenvallers kondigde Renault wel aan de winstverwachting voor 2019 te gaan halen.

Echtgenote Ghosn

Intussen sleept de strafzaak in Japan tegen de gevallen automagnaat Ghosn door. De ex-baas van de alliantie werd donderdag wederom op borgtocht vrijgelaten, nadat hij voor de vierde keer was gearresteerd. Ditmaal omdat hij zichzelf met miljoenen van Nissan zou hebben verrijkt. Eerder werd hij gearresteerd op verdenking van het verbergen van inkomsten en het afdekken van persoonlijke verliezen met Nissan-geld.

Lees ook ons profiel van Carlos Ghosn: Gevallen Zonnekoning slaat terug tegen Nissan-bestuur

Ghosn mocht de gevangenis pas uit nadat hij omgerekend 4 miljoen euro aan borgsom had betaald en had ingestemd met de eis dat hij pas contact met zijn vrouw Carole mag hebben na toestemming van de autoriteiten. Zijn vrouw zou betrokken zijn bij de verdachte geldstromen.

De verwachting was dat de zaak in september zou beginnen, maar Japanse media schreven dit weekeinde dat het wel 2020 kan worden.