Nacht van de Vluchteling in Westerbork afgelast wegens bedreigingen

De wandeling uit Kamp Westerbork naar Groningen is afgelast vanwege „grove beledigingen en intimidaties”. Op vier andere locaties gaat de sponsorloop wel door.

Wandelaars lopen in 2016 op de Erasmusbrug aan het begin van de Nacht van de Vluchteling op de route naar Den Haag. De opbrengst van de sponsorloop is voor noodhulp aan vluchtelingen en ontheemden wereldwijd.
Wandelaars lopen in 2016 op de Erasmusbrug aan het begin van de Nacht van de Vluchteling op de route naar Den Haag. De opbrengst van de sponsorloop is voor noodhulp aan vluchtelingen en ontheemden wereldwijd. Foto Koen van Weel/ANP

De wandelroute vanaf Herinneringscentrum Kamp Westerbork tijdens de Nacht van de Vluchteling op 15 juni is afgelast vanwege „aanhoudende bedreigingen, grove beledigingen en intimidaties”. Dat melden de organiserende partijen maandag.

Wat de aard van de bedreigingen is en uit welke hoek deze komen, is nog niet bekend. Daar willen Stichting Vluchteling en de politie Noord-Nederland nog niets over zeggen. De impact ervan zou echter te groot zijn om de loop te laten doorgaan, zegt de woordvoerder van Stichting Vluchteling. Politiechef Sander Groenewoud van Zuidwest-Drenthe noemt de bedreigingen „volstrekt ontoelaatbaar”. Er is nog niemand aangehouden.

Benefietloop

De directeur van het Herinneringscentrum, Dirk Mulder, zegt in het persbericht te „betreuren” dat het „anno 2019 niet mogelijk is om een wandeling met een doel dat zo nauw verwant is aan de ontstaansgeschiedenis van kamp Westerbork te organiseren”. Hij zegt te zullen vasthouden aan het beleid waarin ook aandacht geschonken wordt aan vluchtelingen van toen en nu.

Vierhonderdvijftig lopers hadden zich opgegeven voor de veertig kilometer lange wandeltocht vanuit het Drentse Hooghalen naar Groningen. Deze lopers worden nu uitgenodigd op andere startlocaties van de jaarlijkse benefietloop. In Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Nijmegen gaat de sponsorloop wel door. De Nacht van de Vluchteling bestaat sinds 2010.

‘Locatiekeuze onverstandig’

Sinds de aankondiging van de eenmalige wandelroute vanuit Westerbork is er veel kritiek geweest op het gebruik van deze locatie. Zo noemde Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet het op Twitter „schandalig”. Ook het Centraal Joods Overleg, de koepelorganisatie van joodse organisaties, zei tegen NRC dat de inzet van Westerbork voor de Nacht van de Vluchteling „onverstandig” is. „Deze plek is zo verbonden met de Holocaust, dan lijkt het of je dat met ander leed vergelijkt. Het doel steunen wij, maar dit is ongelukkig.”

Lees ook: ‘Deze plek is met de Holocaust verbonden’

Met de nachtelijke wandeltochten van tien, twintig of veertig kilometer wordt geld opgehaald voor Stichting Vluchteling. Vorig jaar liepen 5.200 mensen mee en werd 1,6 miljoen euro opgehaald.

In 1939, tachtig jaar geleden, werd in Westerbork het Centraal Vluchtelingenkamp ingericht om Joodse vluchtelingen uit Duitsland en Oostenrijk op te vangen. De Duitse bezetter nam het vanaf 1942 in gebruik als doorvoerkamp, waarvan gevangengenomen (voornamelijk joodse) burgers onder andere werden vervoerd naar concentratiekampen Auschwitz en Sobibor. Na de oorlog, van 1945 tot 1948, werden in het kamp NSB’ers, SS’ers en andere mensen die verdacht werden van collaboratie vastgehouden.

Weer later, na de onafhankelijkheid van Indonesië, werd Westerbork omgedoopt tot ‘Woonoord Schattenberg’ en kwamen er Indische Nederlanders en Molukkers te wonen. De Molukkers hebben het kamp bewoond van 1951 tot 1971. In 1983 werd het herinneringscentrum geopend.