Londen

Snelle tijden

Foto’s AP, AFP, EPA

Voor de vierde keer won Eliud Kipchoge zondag de marathon van Londen bij de mannen. De Keniaanse atleet deed dat in een nieuw parcoursrecord: 2.02.37, een kleine minuut boven zijn eigen wereldrecord (2.01.39) dat hij vorig jaar in Berlijn liep.

Kipchoge bepaalde het tempo toen de gangmakers hun werk hadden gedaan. Hij nam na 25 kilometer de leiding in de kopgroep en stond deze niet meer af. De Ethiopiër Mosinet Geremew kon het langst mee in het kielzog van Kipchoge, maar na 40 kilometer moest ook hij buigen. Toch dook ook Geremew nog onder de 2 uur en 3 minuten: 2.02.55. Zijn landgenoot Mule Wasihun eindigde als derde op The Mall, in 2.03.16. Bij de vrouwen ging de overwinning naar de Keniaanse Brigid Kosgei. Ze finishte solo in een persoonlijke toptijd van 2.18.20.