justitie

Minister Grapperhaus wil straffen voor bedreiging verhogen naar vier jaar

De maximale gevangenisstraf voor bedreiging moet worden verhoogd van twee naar drie jaar. Voor het bedreigen van burgemeesters en andere bestuurders in publieke functies kan dit zelfs vier jaar worden. Nog voor de zomer dient minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) hierover een wetsvoorstel in. Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer. Hij maakt zich zorgen over het toegenomen aantal bedreigingen die ook ernstiger vormen aannemen. De maximale straf van twee jaar volstaat volgens Grapperhaus niet meer „voor de ernstige, buitensporige dreigementen” die burgemeesters dwingen onder te duiken.” Ook noemt hij „boeren die door criminelen gedwongen worden hun schuur beschikbaar te stellen voor wietteelt, of de bedreiging van caféhouders door criminele motorbendes.” (NRC)