De dan nog Japanse kroonprins Akihito en kroonprinses Michiko poseren in traditionele Japanse kledij, na de voltrekking van hun huwelijk op het keizerlijke paleis in Tokio in 1959.

EPA/IMPERIAL HOUSEHOLD AGENCY JAPAN OUT

Japanse Keizer Akihito treedt af: leven in foto’s

Na drie decennia op de troon treedt deze dinsdag de Japanse keizer Akihito (85) af. Zijn zoon Naruhito (59) neemt de troon van hem over. Akihito speelde een belangrijke rol in de modernisering van de Japanse keizerlijke familie. Zijn leven in foto’s.

De voormalige Japanse Keizerin Nagako met haar dan zeven maanden oude zoon Akihito in 1934. EPA

EPA/IMPERIAL HOUSEHOLD AGENCY JAPAN OUT
EPA/IMPERIAL HOUSEHOLD AGENCY JAPAN OUT
Kroonprins Akihito tijdens zijn jeugd in de jaren dertig in Tokio, op zijn fiets en poserend op een familiefoto (tweede van rechts) met zijn vader Keizer Hirohito (midden).
EPA

Kroonprins Akihito (rechts) zwaait samen met keizer Hirohito en keizerin Nagako naar burgers vanaf het balkon van het keizerlijk paleis in Tokio op 11 november 1952. Een dag eerder had Akihito officieel in een statige ceremonie het ambt van kroonprins aanvaard. Kyodo/via REUTERS

Keizer Akihito en zijn echtgenote Michiko leerden elkaar kennen op de tennisbaan, wat voor een ware tennisrage in Japan zorgde. EPA

Kyodo/via REUTERS
EPA
Kroonprins Akihito en kroonprinses Michiko treden in 1959 in Tokio onder grote belangstelling in het huwelijk. Het was voor het eerst dat een lid van de keizerlijke familie trouwde met een burgermeisje.
EPA/Reuters

Kroonprins Akihito en kroonprinses Michiko met hun zoon Naruhito in 1965. Naruhito zal aankomende dinsdag op 59-jarige leeftijd de troon van zijn vader overnemen. EPA/IMPERIAL HOUSEHOLD AGENCY JAPAN

De kist van de Japanse keizer Hirohito wordt rondgedragen bij de begrafenisceremonie in Tokio in 1989. Akihito volgt hem op als keizer. Kyodo/via REUTERS

In 1988 bezocht kroonprins Willem-Alexander Japan, waar hij werd ontvangen door leden van het gezin Akihito.
1988-06-21 12:00:00 Willem Alexander bij gezin Akihito.
In 2000 brachten keizer Akihito en keizerin Michiko een staatsbezoek van vier dagen aan Nederland. Ze namen onder anderen plaats aan het galadiner in het Paleis op de Dam in Amsterdam. Daaraan vooraf maakten ze een staatsiefoto.
Foto Koen Suyk/ANP
Het Nederlandse en Japanse hof ontmoetten elkaar vaker. In 1988 bezocht kroonprins Willem-Alexander Tokio. De staatsiefoto werd in 2000 gemaakt, voor aanvang van een galadiner in het Paleis op de Dam in Amsterdam
ANP

“Banzai!” wordt gebruikt als uitdrukking van enthousiasme, maar heeft ook een formelere toepassing, om eer te bewijzen aan de keizer. “Lange leve zijne majesteit de keizer”, dus. Op de foto uit 1990 gaat de Japanse minister-president Toshiki Kaifu voor in de uitroep ter ere van Akihito en zijn vrouw. Jiji Press/AFP

De Japanse prinses Sayako, het keizerlijk paar Akihito, Kroonprins Naruhito, prins Akishino en zijn vrouw prinses Kiko, kijken naar Mako. Zij is de oudste dochter en het eerste kind van prins Akishino en zijn vrouw. Mako werd geboren op 23 oktober 1991; deze foto werd in december 1992 gemaakt in het keizerlijk paleis in Tokio. Foto EPA

In this Oct. 23, 1992, file photo, then-Chinese President Yang Shangkun, left, leads Japan’s Emperor Akihito as they review an honor guard during a welcome ceremony outside Beijing’s Great Hall of the People. The Japanese government saw Akihito’s visit to China as an opportunity to heal wounds left by Japan’s wartime aggression. He offered what was then the strongest imperial statement of remorse over the war, though stopped short of apologizing. (AP Photo/Greg Baker, File)
De Amerikaanse President Barack Obama bracht in november 2009 een bezoek aan Japan. Hij werd bij het paleis in Tokio welkom geheten door keizer Akihito.

Foto Jim Young/Reuters
Akihito ontmoette andere wereldleiders. Tijdens een bezoek in 1992 aan China (beladen vanwege het oorlogsverleden tussen de twee landen), werd de keizer door toenmalig president Yang Shangkun ontvangen. In 2009 kwam Barack Obama naar Tokio.
Greg Baker/AP, Jim Young/Reuters

Het tennissen bleef belangrijk voor het keizerlijk echtpaar Akihito, en Michiko deed veel om het hof en de familie te moderniseren en populariseren. Deze tennisbaan ligt bij het populaire resortgebied Karuizawa in de prefectuur Nagano. Foto Jiji Press/AFP

Het gezin Akihito - de keizer en keizerin en hun kinderen - zwaait naar belangstellenden vanaf een balkon van het keizerlijk paleis in Tokio. Dit was een publiek optreden in 2014, tijdens een nieuwjaarsviering.
Foto Koji Sasahara/AP
Keizer Akihito en zijn vrouw Michiko maken een wandeling langs het strand in de buurt van Hamaya. Hier staat een van de paleisvilla’s van de keizerlijke familie. In januari van dit jaar verbleef het stel er enige tijd, terwijl de keizer moest herstellen van gezondheidsproblemen. Hij heeft de afgelopen jaren meerdere fysieke problemen gehad, zoals prostaatklachten en een maagbloeding.
Foto Issei Kato/Reuters
Akihito en zijn gezin treden geregeld in het openbaar op, zoals bij een Nieuwjaarsviering in 2014. Maar met de gezondheid van de keizer ging het in de laatste jaren slechter. In januari van dit jaar verbleven Akihito en zijn vrouw enige tijd in een van de keizerlijke villa’s in de buurt van Hamaya , waar hij enige tijd moest herstellen van gezondheidsproblemen. Zijn gesteldheid is waarschijnlijk ook een van de redenen van zijn abdicatie.
Koji Sasahara/AP, Issei Kato

Keizer Akihito van Japan woont de opening van een parlementaire zitting bij. Foto Franck Robichon/ EPA

Akihito tijdens een bezoek aan de Ise Jingu, een complex van Shitoschrijnen in de prefectuur Mie. Dienaars - priesters en priesteressen - van de Ise Jingu moeten traditiegetrouw afkomstig zijn uit of een familieband hebben met de Japanse keizerlijke familie. Foto Issei Kato/AFP