Italië vangt 147 vluchtelingen uit Libië op

Het gaat om een gecoördineerde evacuatie waarbij autoriteiten uit Italië en Libië en de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties betrokken zijn

De groep migranten arriveerde maandag per vliegtuig op een militaire luchthaven in de buurt van Rome.
De groep migranten arriveerde maandag per vliegtuig op een militaire luchthaven in de buurt van Rome. Foto Andrew Medichini/AP Photo

Italië heeft maandag een groep van 147 vluchtelingen uit Libië opgenomen vanwege het recent opgelaaide geweld in het Noord-Afrikaanse land. Dat schrijft VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Volgens de Verenigde Naties is Italië daarmee „het eerste land” dat actief vluchtelingen uit Libië evacueert sinds de geweldsuitbarstingen begin april.

Lees ook: Is Khalifa Haftar een rancuneuze oude man of redder van Libië?

Het gaat om een gecoördineerde evacuatie waarbij autoriteiten uit beide landen en de UNHCR betrokken zijn. De groep migranten arriveerde maandag per vliegtuig op een militaire luchthaven in de buurt van Rome. Sinds 2017 werden vaker groepen uit Libië geëvacueerd, maar zij werden naar Niger en andere landen gebracht. De groep bestaat uit vluchtelingen uit Ethiopië, Eritrea, Somalië, Soedan en Syrië. Ongeveer zeventig van hen zouden minderjarig zijn. Zij worden voorlopig ondergebracht in de noodopvang.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini probeert Libische vluchtelingen die per boot de oversteek wagen, juist uit Italiaanse havens te weren. Bij de evacuatie van maandag zouden vluchtelingen vooraf zijn ‘gescreend’ door de VN. Salvini’s onderminister Stefano Candiani stelde maandag dat juist deze groep „die bescherming verdient moet worden opgenomen door Europa”. Volgens de commissaris van de UNHCR is het nu „cruciaal dat ook andere landen dit genereuze gebaar naleven”.

De Libische generaal Haftar probeert sinds begin deze maand de Libische hoofdstad Tripoli in te nemen, dit gaat gepaard met veel geweld. Duizenden migranten die eerder al door de Libische autoriteiten waren vastgezet, zitten nu klem tussen de gevechten, zeggen de VN.