‘IS-leider duikt voor eerst in vijf jaar op in video’

De maandagavond verspreide beelden van de IS-leider zijn nog niet geverifieerd. Hij is al meerdere keren doodverklaard.

Beeld uit de maandagavond verspreide video met mogelijk IS-leider Al-Baghdadi.
Beeld uit de maandagavond verspreide video met mogelijk IS-leider Al-Baghdadi. Foto AP

De geestelijk leider van Islamitische Staat is mogelijk nog in leven. Dat blijkt uit nog niet geverifieerde videobeelden die maandagavond van hem zijn verspreid. Als het filmmateriaal authentiek blijkt, is het de eerste keer in vijf jaar dat Abu Bakr al-Baghdadi te zien is. Hij is al meerdere keren doodverklaard.

In de video zit een man die op Al-Baghdadi lijkt in kleermakerszit op de grond. Naast hem staat een wapen. Zijn baard is roodgrijs (bij de laatste beelden was die van Al-Baghdadi grotendeels zwart). Hij spreekt gedurende achttien minuten enkele volgers toe, van wie de gezichten onherkenbaar gemaakt zijn. Het is niet duidelijk waar en wanneer de beelden zijn gemaakt.

Val van Baghouz

In de video zweert hij volgens persbureau AP wraak voor de val van Baghouz, het laatste IS-bolwerk dat vorige maand veroverd werd door de Syrische Democratische Strijdkrachten.

Ook zou hij de aanslagen in Sri Lanka van vorige week noemen. Daarbij kwamen bij een serie explosies meer dan 250 mensen om het leven. IS eiste de verantwoordelijkheid voor die aanvallen op. Volgens de man in de video waren deze aanslagen een vergelding voor de val van Baghouz.

‘Strijd met Westen nog lang niet voorbij’

De laatste keer dat er beelden van Al-Baghdadi verschenen, was in 2014. Toen riep hij het kalifaat uit in een moskee in Mosul. Het rijk van de islamisten bestreek toen nog een gebied ter grootte van het Verenigd Koninkrijk. In de video van maandagavond erkent de bebaarde man dat IS zijn kalifaat heeft verloren, maar benadrukt hij dat de strijd met het Westen nog lang niet voorbij is. Sinds 2014 verschenen enkel nog audiofragmenten waarin de IS-leider te horen is.

Lees ook deze column uit 2017 van Carolien Roelants: Is de kalief dood of leeft hij? Eigenlijk doet het er niet toe