Intimidatie

Amsterdam onderzoekt maatregelen tegen handgranaten en plofkraken

De Amsterdamse ‘driehoek’ van burgemeester, politiechef en hoofdofficier van justitie laat een commissie onderzoeken of er maatregelen genomen kunnen worden tegen geweld en intimidatie richting ondernemers. Dat maakte de gemeente zondag bekend. Aanleiding is een toename van het aantal incidenten met handgranaten en plofkraken in de hoofdstad. Zondagochtend nog werd bij de voordeur van een coffeeshop in het centrum een handgranaat gevonden. In stadsdeel Nieuw-West bliezen criminelen een geldautomaat op. Ook omwonenden en voorbijgangers lopen hierdoor „groot gevaar”, schrijft de gemeente. Handgranaten of andere explosieven worden regelmatig ingezet als dreigmiddel, bleek vorig jaar uit een inventarisatie van NRC. In 2017 en 2018 waren er veertig van dit soort incidenten, voornamelijk in Amsterdam en Rotterdam. (NRC)